selyemmályva

A selyemmályva (Abutilon × hybridum) bemutatása, gondozása

selyemmályva

Kép forrása: Flickr / Szerző: Bernard Spragg. NZ / Licence: CC0 1.0

A selyemmályva (Abutilon × hybridum), szobanövényként és teraszon dísznövényként is tartható mályvaféle, amely a szubtrópusi területeken őshonos. Tavasztól-őszig nyíló sárga, narancs, piros és fehér színben játszó harang alakú virágai miatt méltán népszerű növény.

Akadnak a selyemmályvánál egyszerűbben nevelhető dísznövények is, de kis odafigyeléssel, néhány egyszerű gondozási tanácsot betartva, sikerrel járhatunk.

Legszebben világos, kellemesen meleg, de nem tűző napos helyen fejlődik, ezért ilyen helyet célszerű számára választani. Télen 12-16 fok körüli hőmérsékleten kell teleltetni.

Ültetéséhez jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talajt válasszunk. Virágzási időszakában gyakori öntözést igényel és heti egyszeri tápoldatozást.

Télen csökkenteni kell az öntözés mennyiségét. A selyemmályva átlagos páraigényű növény, meghálálja, ha időnként vízzel permetezzük a leveleit.

A selyemmályva metszést igényel, a tavaszi visszametszéssel, szép bokros formát érhetünk el. A teleltetés előtt szintén érdemes felére visszametszeni a növényt.

Kártevők közül a pajzstetvek, levéltetvek, takácsatkák és a liszteskék is megtámadhatják, a gombás fertőzések, pedig levélrothadáshoz vezethetnek. Szaporítani dugványozással lehet, ősz végén, vagy kora tavasszal, hajtásdugvánnyal.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Bernard Spragg. NZ / Licence: CC0 1.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények