Ficus cyathistipula

A serlegkocsányú fikusz (Ficus cyathistipula) bemutatása

A serlegkocsányú fikusz (Ficus cyathistipula) a többi fikuszhoz hasonlóan az eperfafélék családjába tartozó, a föld trópusi, szubtrópusi területein honos növény.

A serlegkocsányú fikusz a gyorsabban növekvő, nagyobb termetű fikuszok közé tartozik, kb. 3-4 méteres magasságot érhet el. Levelei sötétzöldek, kerekdedek kissé hosszúkásak. Olyan helyen érdemes tartani, ahol van elegendő hely a számára és jól érvényesülhet a formája, szépsége.

A serlegkocsányú fikusz, metszéssel jól alakítható, előnyös tulajdonságai miatt, nemcsak otthoni szobanövényként, hanem irodaházak, bevásárlóközpontok dekorációjaként is gyakran alkalmazzák.

Fontos megemlíteni, hogy a növény, mérgező tejnedvet tartalmaz, ezért az átültetés és a metszés során járjunk el körültekintően, viseljünk kesztyűt.

A serlegkocsányú fikusz (Ficus cyathistipula) gondozása

Elhelyezés, hőmérséklet

Nincsenek extrém igényei, ahogy a legtöbb fikusz, így a serlegkocsányú fikusz esetében sem jó választás, ha huzatos helyen tartjuk. Keressünk számára kellemesen meleg és világos, tűző naptól, huzattól mentes helyet.

Öntözés, párásítás, tápoldatozás

Páratartalom igénye közepes, ezért ha párásítunk, azt meghálálja. Ha túlságosan száraz és fűtött, meleg a szoba levegője, az kedvez a pajzstetvek, takácsatkák és tripszek megjelenésének. A párásításra jó módszer a közvetlen párásítás, azaz a levelek vízzel való permetezése.

Közepes vízigényű növény, rendszeres, mérsékelt öntözést igényel, télen ritkábban öntözzük. Figyeljünk arra, hogy ne öntözzük túl, a pangó víz ártalmas, és levélhullást eredményez.

Tápanyag utánpótlásáról, rendszeres tápoldatozással gondoskodjunk, nyáron kéthetente adjunk neki tápoldatot.

Átültetés

Ha szükségesnek látjuk az átültetést, mert már kicsi lett a növény cserepe, vagy kimerült és elhasználódott a növény földje, akkor tavasszal B típusú virágföldbe ültethetjük át.

Metszés

A serlegkocsányú fikusz metszésére a legalkalmasabb időszak a tavasz, de a tél kivételével bármikor elvégezhető a feladat. Munka előtt érdemes kesztyűt húzni, és leteríteni a növény alatt a padlót, a csepegő tejnedv miatt. 

Figyeljünk arra, hogy egy-egy ágat vagy tőből vágjunk le vagy egy levélnél metsszük el. Érdemes lentről felfelé haladva végezni a metszést. Ha ezzel végeztünk forgassuk meg a növényt, vagy részletenként haladjunk körbe.

Kártevők betegségek

Túlságosan száraz levegőjű, fűtött helyiségben takácsatkák, pajzstetvek és tripszek is megtámadhatják. Huzatos helyen, valamint túlöntözés hatására is hullajthatja leveleit. Ha télen túl hűvös és hideg helyen tartjuk, szintén ledobhatja a leveleit.

Kép forrása: CityPlant.hu

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények