sivatagi rózsa

A sivatagi rózsa (Adenium) bemutatása

A sivatagi rózsa (Adenium) a meténgfélék családjába tartozó pozsgás növény, mely Dél-Arábia, Uganda, Tanzánia és Kenya területén őshonos. Az üzletekben leggyakrabban az Adenium obesum kapható, de elvétve az Adenium swazicum is a virágboltok polcaira kerül.

Talán nem túlzás állítani, hogy a sivatagi rózsa az egyik legkülönlegesebb külsejű pozsgás szobanövény, mely világos rózsaszín, rózsaszín, bíborszínű és lila virágokkal pompázik tavasszal és nyáron.

Tudtad?

Érdekesség, hogy neve feltehetően Aden városának nevéből ered, mely egy kikötőváros az Arab-félsziget délnyugati részén. Európában a kertészek munkájának köszönhetően terjedt el, akik a leanderbe oltották, mely szintén meténgféle.

A sivatagi rózsa (Adenium) gondozása

Elhelyezés, hőmérséklet

A sivatagi rózsa fény és melegigényes növény, a napos meleg helyet kedveli igazán, nyáron szélvédett helyen, az udvaron is bátran tarthatjuk. Az előbbiektől eltérő igényei, csak télen vannak, ilyenkor sötét és hűvös, kb. 15 fokos helyet keressünk számára.

Öntözés, tápoldatozás

Az Adenium nem túl vízigényes növény tavasztól az ősz első feléig annyira kell öntözni, hogy mindig kicsit nyirkos legyen a földje, túlöntözni nem szabad. Novembertől tavaszig, kevesebbet kell öntözni. Növekedési időszakában kéthetente érdemes tápoldatozni, jó megoldás, ha ehhez kaktusz tápoldatot és virág tápoldatot használunk váltakozva.

Átültetés, metszés

A sivatagi rózsát nem kell túl sűrűn átültetni, elég akkor, ha már nagyon elhasználódottnak tűnik a földje. Ha szeretnénk átültetni, azt a virágzás előtt tavasszal tegyük meg. Az átültetéshez a B típusú virágföldet válasszuk. Előfordul, hogy az Adenium elveszíti szép formáját, ilyenkor visszavághatjuk.

Kártevők, betegségek

sivatagi rózsa

Kép forrása: Pixabay.com

Betegségek szerencsére nem nagyon támadják meg, azonban kártevők előfordul, hogy igen. Kártevők közül leggyakrabban a viaszos pajzstetvek és a takácsatkák károsítják, melyek számára kedvező a meleg és száraz, alacsony páratartalmú környezet.

A takácsatka és a pajzstetű eltávolításáról itt írtunk részletesen: 7 gyakori kártevő, ami megkeseríti szobanövényünk életét 

Szaporítás

A sivatagi rózsa otthoni szaporítása sajnos nem olyan egyszerű, mint sok más szobanövényé. Szaporítása tavasszal történik, úgy, hogy a fejdugványokat leander szárra oltják. Másik lehetőség a magról való szaporítás.

Egyéb tudnivalók

A sivatagi rózsa, mérgező szobanövény! Az erősen mérgező anyagokat a növényben található nedv tartalmazza. Fontos, hogy amikor a növényt átültetjük, metsszük, vagy szaporítjuk, mindenképp legyen rajtunk kesztyű.

Ha esetleg a lakásban kisállat van, amelyik rágcsálja a növényeket, vagy pici gyerek, aki a szájába veheti a mérgező nedvet tartalmazó leveleket, tegyük olyan helyre a növényt, ahol nem férhetnek hozzá, ha erre nincs lehetőség, inkább mondjunk le a tartásáról.

Képek forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények