smaragd tuja

A smaragd tuja (Thuja occidentalis ‘Smaragd’) bemutatása, gondozása

smaragd tuja

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Athantor

A smaragd tuja (Thuja occidentalis ‘Smaragd’) kb. 5-6 méteres magasságot elérő, karcsú, kúpos formájú örökzöld.

Keskeny, hegyesedő végű, kúp alakú fajta, mely szabályos alakjával, és smaragdzöld színével, kitűnik más tuja fajták közül. Smaragdzöld pikkelylevelei fényesek, télen sem barnulnak.

Elsősorban sövényként ültetjük, telepíthetjük kerítés mellé, de akár szoliterként is megállja a helyét, arányos, szép formája és színe miatt. Metszéssel jól alakítható, ezért nyírott sövényt is nevelhetünk belőle.

A smaragd tuja, napos, világos, kellemesen párás környezetben fejlődik legszebben, a forró aszályos nyarakat, a szárazságot rosszul tűri.

Ültetési helyül napos, világos helyet válasszunk a kertben. Talajok közül legjobban, a tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű, üde talajokat szereti.

Ahhoz, hogy nyáron is megőrizze szépségét, rendszeres öntözést igényel. Nem megfelelő gondozás esetén a smaragd tuja legyengül, akkor fokozottan ki lesz téve a kártevők és gombás betegségek károsításának.

A tuja leggyakoribb betegségeiről és kártevőiről, valamint a növényvédelmi teendőkről, az alábbi bejegyzésünkben részletesen írtunk: A tuja betegségei és kártevői – Így védekezz ellenük!

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Athantor

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Örökzöldek