takarítás

A szálló por nem csak a kültéren ér el minket, hanem bizony az otthonunkba is beszivárog. Ráadásul a szimpla házi por is pont elég problémát okozhat ahhoz, hogy a lakásunk levegőminősége jelentősen romoljon.

A túl poros levegő különféle légúti problémákat, allergiát okozhat. Mit tegyünk azért, hogy csökkentsük a por jelenlétét és hatását? Az alábbiakban pár egyszerű természetes megoldást olvashatunk.

A por akkor okozza a legnagyobb gondot, ha túl száraz a levegő. A levegő nedvességtartalma ugyanis „lehúzza” a porszemcséket, így azok a talajszinten maradnak, könnyen összetakaríthatóak és nem fogják irritálni a légutakat sem.

Növények – mindenhol

Ahhoz, hogy a lakásunkban ne legyen állandó vendég a szállópor, szükség van arra, hogy a levegő megfelelő nedvességtartalommal rendelkezzen. Ezt pedig csak akkor lehet elérni igazán, ha tartunk növényeket. A növények ugyanis természetes módon párásítanak, valamint megkötik a port és friss oxigénnel látják el napközben a helyiséget.

A csokrosinda (Chlorophytum) az egyik legkiválóbb növény erre. Egyrészt nem mérgező és rendkívül igénytelen, másrészt dekoratív és az egyik legjobb oxigéntermelőnek számít.

Tartsunk halakat

Az akvárium szintén egy remek megoldás arra, hogy ne okozzon gondot a poros levegő. Ugyanis szintén hatékonyan párásít, ráadásul még az akvárium szépségében is gyönyörködhetünk. Ha mi, vagy a gyermekünk allergiások vagyunk a porra, illetve a száraz levegőre akkor érdemes egy akváriumot, de minimum egy floráriumot berendezi a hálószobába.

Szüntessük meg a porfogókat

Az egyik legnagyobb porgyűjtő a padlószőnyeg, amit tökéletesen még a legjobb ipari porszívó sem tud teljesen portalanítani. Ma meg már egyébként sem praktikus a teljes padlót lefedni. Helyette könnyen mosható szőnyegeket érdemes választani, amiből egyetlen mosással kiszedhető minden por és szennyeződés.

A különféle bolyhos plüssök és játékok szintén a por megrekedésének melegágyai. Ezeket számát csökkentsük, vagy cseréljük le textil játékokra. A legjobb, ha minden textil könnyen mosható az otthonunkban. Ezzel jelentősen csökkentjük a por felgyűlésének esélyét.

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert