notebook

Sokan végeznek egész napos ülőmunkát számítógép előtt, ami miatt gyakran szenvednek különböző fájdalmaktól, így fontos a megelőzés, különben súlyosabb következményekkel is járhat.

A monitor előtti görnyedés senkinek nem tesz jót, azonban a káros hatások jelentősen csökkenthetők néhány alapvető szabály betartásával. Hogyan kímélheted a szemedet, fejedet, nyakadat és hátadat, ha ülőmunkát végzel monitor előtt, vagy más ok miatt ülsz sokat?

Kíméld a szemedet!

A számítógép előtt végzett munka megerőltető nemcsak a szem, hanem a gerinc számára is. A szemproblémák egy része kiküszöbölhető a számítógépek megfelelő használatával, a monitor szemkímélő beállításaival.

Válassz könnyű, hordozható Dell Inspiron laptopot az USAnotebook kínálatából, és ha a munkád engedi, dolgozz inspiráló környezetben akár a természetben, és hagyd, hogy a szemed felváltva szabadon fókuszáljon a közeli monitorra és távoli dolgokra. Ez segít, hogy a szemizmokat megdolgoztasd, és kevésbé meredj a monitorra.

Bár sokan állítják, hogy a számítógépek használata maradandó szemkárosodást okoz, szerencsére nem így van, azonban kellemetlen tüneteket, irritációt okozhat, illetve a fejfájás egy része is a szem megerőltetéséből ered.

Fontos a helyes testtartás

A helytelen testtartásból eredő hát- és nyakfájdalom sajnos mindennapos dolog az ülőmunkát végzők körében, ami egyrészt a bútorok nem megfelelő ergonómiájából ered, másrészt az oda nem figyelésből.

Fordíts figyelmet arra, hogyan ülsz, számos, a helytelen testtartásból eredő fájdalomtól és megbetegedéstől kímélheted meg magad. Válaszd meg helyesen a pozíciót:

  • a monitor és a szem közötti távolság 45-70 cm legyen
  • a képernyő teteje a szem vonalába essen
  • a láb, a comb és az alkar vízszintesen legyen
  • a derék meg legyen támasztva
  • az alkar és a csuló egy vonalban legyenek
  • a vállakat lazán tartsd

Ehhez elengedhetetlen egy ergonomikusan kialakított, kényelmes szék, valamint egy megfelelő méretű, a testmagassághoz beállított asztal.

Mit okozhat a monitor előtti helytelen tartás?

A rossz pozíció számtalan kellemetlen tünetet okozhat, leggyakrabban a fej, a nyak, a hát és a vállak fájdalmát, a szemek diszkomfortérzését, de akár gerincferdülést vagy nyaki púpot is. De a gyakori fáradtságérzet, fáradékonyság is ennek a számlájára írható.

Célszerű megelőzni a bajokat, egy kis odafigyelést igényel, de a helyes testtartás tanulható és rögzül, még ha az elején oda is kell figyelni rá.

Mit tehetsz még az egészséged érdekében?

Biztosan hallottál már arról, hogy érdemes óránként 10 perc szünetet tartani, és átmozgatni a vállakat, a nyakat, az ujjakat, megmozgatni a testet a hosszas ülés után. Saját érdekedben figyelj erre, így megelőzheted a nyavalyákat, és újult erővel vághatsz neki a munkának.

Jót tesz, ha rendszeresen sportolsz, az úszás és a futás csodákat tehet, de a napi szintű séta is nagyszerűen átmozgat.

Figyelj oda a testtartásodra, ha számítógép előtt dolgozol, és előzd meg a bajt odafigyeléssel, személyes munkatered megfelelő kialakításával!

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom