sokvirágú jázmin

A sokvirágú jázmin (Jasminum polyanthum) bemutatása, gondozása

sokvirágú jázmin

Kép forrása: Flickr / Szerző: T.Kiya / Licence: CC BY-SA 2.0

A sokvirágú jázmin (Jasminum polyanthum) kúszó növekedésű örökzöld növény, mely Délkelet-Kína területén őshonos, hazánkban kedvelt szobanövény.

Eredeti élőhelyén 4-6 méteres magasságig is kúszhat, cserépben, dézsában tartva ennél kisebbre növekedik.

A virágzás után elvégzett metszéssel jól alakítható, valamint támasztékra is felfuttatható növény, mely illatos, hófehér virágokkal hálálja meg a törődést. Csillag alakú apró virágaival, valamint mélyzöld leveleivel igazán remek látvány.

A sokvirágú jázmin fényigényes növény, mely a tűző napot nem szereti, olyan helyet válasszunk tehát számára, ami világos, vagy félárnyékos, nem túl sötét, de a nap sem perzseli.

Az alacsonyabb, illetve a mérsékelten meleg hőmérsékletet kedveli, télen a teleltetés alatt (a fagyok elmúltától, az első őszi fagyokig, bátran tarthatjuk szabadban tűző naptól védett helyen) 7-16fok közötti világos, hűvös helyen tartsuk.

Kedveli, ha földje nedves, ezért rendszeres öntözést igényel, télen valamivel kevesebb öntözésre van szüksége. Szereti a párás környezetet, ezt a levelek vízzel való permetezésével biztosíthatjuk.

A párásítás segít megelőzni a levelek lehullását, valamint a takácsatkák megjelenését is. Más kártevők általában nem veszélyeztetik, bár ritkán megtámadhatják a pajzs és levéltetvek. Szaporítani bujtással és dugványozással lehet.

Kép forrása: Flickr / Szerző: T.Kiya / Licence: CC BY-SA 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények