babérmeggy

Egy telek elkerítése sok fejtörést okozhat, akár új otthonról van szó, akár a felújításban gondolkodunk. A klasszikus fém, fa, vagy beton kerítésekkel szemben a sövények fenntarthatóbb és természetesebb alternatívát jelentenek. Sőt, a közvélekedéssel ellentétben biztonságosabbak hagyományos társaiknál.

Cikkünkben bemutatjuk, miért érdemes cserjékkel védeni a kertet, és arra is kitérünk, hogy milyen szempontokat ajánlott szem előtt tartani a telepítésük előtt.

Milyen előnyökkel járnak a kerti sövények?

Sokan úgy gondolják, hogy egy kerítés jelenti a legbiztonságosabb és legegyszerűbb megoldást az otthonunk elkerítésére. Érdemes azonban megfontolni a sövények telepítését, hiszen ez a természetes alternatíva számos előnnyel kecsegtet. Lássuk, milyen hatással lehetnek kertünkre és mindennapjainkra a térelválasztó növények.

1. Természetesebb megjelenés

Egy sövény jóval lágyabb, természetesebb megjelenést kölcsönözhet kertünknek, mint egy mesterséges anyagból készült kerítés. 

Rengeteg különböző sövény közül lehet választani, így mindannyian egyéni ízlésünk és kertünk adottságai alapján dönthetünk az olyan kérdésekben, mint hogy formára nyírjuk vagy hagyjuk szabadon nőni, illetve, hogy örökzöld, esetleg virágzó típust látnánk szívesebben kertünkben.

2. Kellemesebb látvány

Egy egyszínű kerítéssel szemben a sövények organikusan kapcsolódnak a környezetükhöz, az örökzöldek pedig egész évben színt hozhatnak a kertbe. Ideális választás lehet a babérmeggy, a közönséges tiszafa, vagy a japán babérsom, amely különleges, tarka leveleivel dobja fel a kilátást. Fontos azonban az óvatosság, hiszen emberekre e növények mindegyike mérgező!

3. Nagyobb biztonság

Ugyan elsőre egy kerítés biztonságosabb megoldásnak tűnhet, a sűrű, magas cserjéken szinte lehetetlen átmászni. Ha ilyen célokra használnánk a térelválasztást, érdemes tüskés növényt választani, amely természetes kerítésként működik majd. A telepítés előtt ne csak a magasságra, de a szélességre is gondoljunk! Ültessünk 3-4 sort, így tömör, vastag sövényt kapunk majd.

photinia

Kép forrása: Gardencentrum.hu

4. Ha tenni szeretnénk az élővilágért

Az organikus térelválasztók fenntarthatóbb választás egy klasszikus kerítéshez képest. Ezek ugyanis táplálékot és menedéket nyújtanak a madaraknak, a mókusoknak és a beporzóknak is, miközben – a kerítésekkel ellentétben – átjárást biztosítanak a kisebb emlősöknek.

Ha külön figyelmet szeretnénk fordítani a kert állataira, válasszunk tűztövist, amelynek termései a madarak számára táplálékot jelentenek, szúrós tüskéi pedig erősítik a sövény biztonsági funkcióját. Szintén jó választás lehet a közönséges tiszafa. Ennek termését a madarak és a mókusok egyaránt előszeretettel fogyasztják.

5. Zaj és szél elleni védelem

A sövények egyik legnagyobb előnye, hogy jóval hatékonyabban blokkolják a zajt, mint a kerítések. Éppen ezért forgalmas út vagy zajos szomszédok mellett érdemes sűrű, magas cserjéket telepíteni. Fontos tudni azonban, hogy a különböző cserjék más-más hangszűrő képességgel rendelkeznek.

A sövények nemcsak a hangok, hanem az erős szél ellen is védenek, így különösen hasznosak lehetnek a hideg, szeles évszakokban. Érdemes minél nagyobb levelű és sűrűbb lombú fajtát választani, ezek ugyanis több zajt és szelet képesek elnyelni.

6. Több privát szféra

Míg egy fém vagy fa kerítésen bárki beláthat, a sűrűn növő bokrokkal hatékonyabban biztosíthatjuk a privát szféránkat. Ha kertünk forgalmas utcára néz, érdemes magas, dús növényekkel biztosítanunk otthonunk nyugalmát.

7. Könnyebb fenntartás és költséghatékonyság

Ugyan a gondozás költségei attól is függnek, hogy milyen típust választunk, a sövények telepítése és fenntartása általában olcsóbb, mint a kerítésekéa szabadgyökerű sövénynövények ára pedig még kedvezőbb.

Természetesen ezek a növények is igénylik a gondoskodást, általában azonban kevesebb munkával járnak, mint egy kerítés. Búcsút mondhatunk a festésnek és a visszatérő javítási feladatoknak, a rendszeres öntözést és az időszakos metszést azonban nem szabad elfelejtenünk.

Minimális gondozás mellett a sövények hosszú évekig szépek és egészségesek maradnak, miközben a kerítések anyagai idővel elhasználódnak, rozsdásodnak vagy elkorhadnak, így időnként javításra vagy cserére szorulnak.

Mire figyeljünk oda a telepítés előtt?

A sövények növekedéséhez időre van szükség, és rendszeres metszést igényelnek, hogy formában maradjanak. Éppen ezért, ha e mellett köteleződtünk el, legyünk türelmesek! A növények meg fogják hálálni a befektetett munkát.

Emellett mindenképpen ellenőrizzük a helyi előírásokat, és bizonyosodjunk meg róla, hogy milyen előírások vonatkoznak a magasságra, az ültetési távolságra vagy a típusra. Ezek a szabályok jelentősen befolyásolhatják a sövény telepítésének módját és helyét, ezért fontos alaposan tájékozódni a projekt megkezdése előtt.

Összegzés

A sövények természetes és praktikus megoldást nyújthatnak a kert határolására. Telepítésük egyszerű, és hosszú távon nyugodtabb, szebb és védettebb környezetet biztosítanak otthonunk számára.

A Gardencentrum országosan szállítja erős, visszametszett  konténeres vagy szabadgyökerű növényeit, sérülésmentes csomagolásban. A kertészet közel két évtizedes tapasztalatával segít a kertek adottságainak legmegfelelőbb növények kiválasztásában, és házhoz is szállítja azokat.

Képek forrása: Gardencentrum.hu

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert