spirálfűz

A spirálfűz (Salix matsudana ‘Tortuosa’) bemutatása, gondozása

spirálfűz

Kép forrása: Flickr / Szerző: Andreas Rockstein / Licence: CC BY-SA 2.0

A spirálfűz (Salix matsudana ‘Tortuosa’) kb. 7-8 méteres magasságot elérő, különleges ágrendszerű lombhullató fa, mely Északkelet-Kína területén őshonos.

Ágrendszere csavarodott, mely főleg télen, lombhullás után teszi látványos növénnyé. Tavasszal nyílik barkavirágzata, amely nem rendelkezik különösebb díszítőértékkel.

Levélzetét zöld színű, hosszúkás, kissé hullámos levelek alkotják, melyek ősszel sárga színben pompáznak. Különleges formája miatt, elsősorban szoliterként állja meg a helyét, mivel nem túl nagy fa, ezért kisebb kertekben, előkertekben is nevelhető.

A spirálfűz bár egyszerűen nevelhető, mégsem problémamentes növény, gyakran károsítják betegségek és kártevők, ágrendszerét pedig a téli jég és hó teheti tönkre. Ültetési helyéül, napos, világos és félárnyékos ültetési helyet is választhatunk.

Bár a fűzfákhoz képest, egész jól viseli a szárazságot, igazán mégiscsak a nedves talajban érzi jól magát. A szükséges nedvességet öntözéssel biztosíthatjuk, jó megoldás az is, ha eleve kerti tó mellé ültetjük.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Andreas Rockstein / Licence: CC BY-SA 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék