stevia

A stevia (Stevia rebaudiana) bemutatása, gondozása

stevia

Kép forrása: Flickr / Szerző: lskrida / Licence: CC BY-NC 2.0

Az édes levél (Stevia rebaudiana) jázminpakóca, vagy ismert nevén a stevia, a stevia nemzetség Stevia rebaudiana faja, mely édesítésre használható.

A Dél-Amerikában honos növény, kb. fél méteres magasságot érhet el, konténerben és szabadföldben is nevelhető. Édesítésre felhasználható levelei lándzsa alakúak, fogazott szélűek.

Levelei felhasználhatóak frissen az ételbe főzve, vagy italba téve, de lehetőség van későbbi felhasználására is.

Ha később szeretnék vele édesíteni, akkor a virágzást megelőzően takarítsuk be a növényt, fellógatva szárítsuk ki, majd a szárakról lefejtett leveleket, őröljük le. Az így kapott por állagú anyag jól tárolható, és sokáig használható.

A stevia nevelhető magról, de vásárolhatunk palántát is. Ha szabadföldbe ültetjük, akkor a palánták kiültetésével várjuk meg a fagyok elmúltát.

Ha magunk nevelünk palántát, akkor a kiültetés előtt kb. 8héttel vessük el a magokat. A stevia jól nevelhető nagyobb edényben, konténerben, ha bent tartjuk lényegében bármikor vethető.

A stevia átlagos fényigényű növény, kellemesen meleg, világos hely a legmegfelelőbb számára. Talajok közül leginkább az átlagos kötöttségű, jó vízáteresztő képességű talajokat kedveli.

Az öntözés tekintetében a rendszeresség és a mérsékletesség, a két legfontosabb dolog, amire figyelni kell. Az egyenletesen nedves talajt szereti, a pangó víz és a föld kiszáradása is árthat. Segít nedvesen tartani a talajt, ha gondoskodunk talajtakarásról.

Az edényben nevelt növény átteleltethető, az első fagyok előtt vigyük be teleltető helyére.

Kép forrása: Flickr / Szerző: lskrida / Licence: CC BY-NC 2.0

Comments are closed.