Mozaik

Szabadtéri játékötletek szülőknek és gyerekeknek

játékliget

Amikor az utolsó mesekönyvet is már harmadszor olvastad el neki, az összes puzzle-t kiraktátok, és komplett városok állnak építőkockából a gyerekszoba – rosszabb esetben a nappali – közepén, ne állja utad a néha hideg, itt az ideje a kinti játékoknak!

Persze még nem a homokozásra gondolok, de ha egy kis színt szeretnél vinni a mindennapokba, adok pár tippet.

Engedd száguldani

Száraz időben szuper lehetőség, ha van otthon roller, futóbicikli vagy kismotor. Azokat a gyerekeket, akik imádják a sebességet, érdemes plusz egy réteg ruhával ellátni, és ne feledkezz el arról sem, hogy a tavalyi cipőjét is a fékezések koptatták el.

Adj rá olyan cipőt, amit nem sajnálsz, de legyen strapabíró is! Ha még kicsi a gyerek, érdemes rövidebb utakat tervezni a motorral, de az idősebbekkel már hosszabb sétákat is bevállalhatsz.

A kicsik biztonsága érdekében mindig akkora járgányt válassz, ami megfelel a magasságának. Így elkerülhetitek a baleseteket.

A hintázásnál is érdemes figyelni az öltözködésre. Ha tudod, hogy a csemete nagy eséllyel a hintában köt ki jó időre, inkább melegebben öltöztesd.

A hintázás az egyik legjobban fejlesztő szabadtéri játék. A ringatás megnyugtatja a gyereket, és közben remek lehetőségetek adódik az otthon tanult mondókák gyakorlására is.

Szem-kéz koordinációt fejlesztő kinti játékok

A labdajátékok bármelyike szintén jó szabadtéri programnak ígérkezik. A gyerekek egyik nagy kedvence ugyan a foci és a kapura rúgás, de ha valaki nem rajong ezért sportért, játszhat tollaslabdát, vagy rendezhettek akár célbadobó versenyt is.

A sikerélmény eléréséhez a kisebb gyerekekkel labda helyett először próbálkozz lufival, amelyet könnyebb elkapni, mert lassabban mozog, nagyobb, így könnyebben követhető.

A célba dobásnál is kiváltható a labda akár babzsákra is. Mivel nem pattog, így könnyebben betalálnak vele, ami szintén a sikerélményt segíti elő.

Ahogy fejlődik a gyerek, később persze mind a lufit, mind a babzsákot labdára cserélhetjük, hogy tovább ügyesedjen.

Kerti munka vagy madárles

Aki szeretné igazán lenyűgözni a gyermekét, annak ki kell próbálnia a madárlest. No nem kell hosszú órákra az erdőben bolyongani – bár sok gyerek ezt is nagyon élvezné.

Elég, ha az udvaron álló fára elhelyezünk egy madáretetőt eleséggel, amely körül idővel elkezdenek gyülekezni a különböző madarak.

Nagyobb örömmel fog kimenni a kertbe segíteni a kerti munkákban – a lehullott falevelek összesöprésében –, ha közben figyelheti, hogy van-e már lakója a kis háznak. De a meleg lakásból akár távcsővel is nagy élmény lesz figyelni őket.

Ha pedig épp nincs madár az etetőnél, játszhatunk témába vágó társasjátékokat is. Az óvodásoknak a Színes madarak társasjátékot, az iskolásoknak pedig a Kockanári pörgős társast ajánljuk.

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Mozaik