Szobanövények

A szakállbromélia (Tillandsia cyanea) gondozása

szakállbromélia
Szakállbromélia (Tillandsia cyanea) / Kép forrása: Pixabay.com

A szakállbromélia (Tillandsia cyanea) bemutatása, gondozása

szakáll bromélia

Kép forrása: Pixabay.com

A szakállbromélia (Tillandsia cyanea) egy nagyon különleges, fán lakó trópusi növény, mely elsősorban Amerika trópusi vidékein őshonos.

Nagyon érdekes megjelenésű, harsány szobanövény, főként élénk rózsaszínű, lapos és kerek formájú, pikkelyszerű levelekből álló virágzata miatt, amely a hosszúkás levelek által alkotott tőlevélrózsa közepéből bukkan elő. Rövid időre, a rózsaszín virágzaton apró kék virágok is nyílnak.

szakállbromélia

Kép forrása: Pixabay.com

Helyigénye nem túl nagy, lakásban tartva, kb. 20-25cm-re nő. Elhelyezéséhez tűző naptól mentes, világos helyet válasszunk. Talaja legyen jó vízáteresztő képességű, a meszes talajt kerüljük.

Eredeti élőhelyéből adódóan, magas a hőmérséklet valamint a páraigénye. Öntözés helyett, a levelek heti három alkalommal történő permetezésével biztosíthatjuk számára, a megfelelő vízmennyiséget, és páratartalmat.

szakállbromélia

Kép forrása: Pixabay.com

Átültetni nem túl gyakran kell, ha mégis erre kerülne sor, akkor tavasszal tegyük. Kártevők megjelenésére nem nagyon kell számítani, esetleg takácsatkák jelenhetnek meg rajta.

Fontos tudni, hogy a növény, virágzás után elpusztul, de ezelőtt sarjnövényeket hoz, amelyeket elültetve kb. 3 év alatt újra virágzó növényt nevelhetünk.

Képek forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények