eper
eper

Kép forrása: Pixabay.com

A kertészetek polcai szinte roskadoznak augusztus tájékán a jövő évben ínycsiklandozó ízű gyümölcsöt hozó szamóca fajták palántáitól, nem véletlenül, hisz a palánták ültetésére a legalkalmasabb időpont az augusztus második, valamint a szeptember első fele. 

Összefoglalónkat azok számára ajánljuk, akik még nem próbálkoztak az eper ültetésével, valamint nevelésével. Ha a megfelelő feltételeket biztosítjuk, akkor következő évben élvezhetjük munkánk ízletes gyümölcsét!

Szamóca (eper) ültetése – Kérdezz-felelek

eper

Kép forrása: Pixabay.com

Milyen hely a legideálisabb?

A szamóca főként napos, és világos helyen terem bőven, de félárnyékban is megfelelő mennyiségű termést hoz. Röviden tehát, csak annyira kell figyelni, hogy ne kerüljenek a tövek árnyékba.

Milyen talajba ültessük a palántákat?

Az eper víz és tápanyagigényes növény, ezért tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajban terem legjobban.

Legideálisabb a homokos vályogtalaj, amin szerves trágya (marhatrágya) vagy komposzt bedolgozásával, és műtrágya kijuttatásával javíthatunk. A tápanyagok pótlásáról, és a rendszeres öntözésről a szamóca gondozása során sem szabad megfeledkezni.

Milyen legyen a kialakított ágyás?

eper

Kép forrása: Pixabay.com

A megfelelő ágyás, főként ha fóliás, vagy agrotextiles takarást szeretnénk használni, mindenképpen legyen sík, hogy szépen rásimuljon a fólia vagy agrotextil. Az ágyás ideális szélessége kb. 120cm.

Néhány gondolat a talajtakarásról…

A takarás elhagyható, de megkönnyíti az életünket, ha mégis a talajtakarás mellett döntünk. A gyomosodás, és így a gyomlálással eltöltött idő is jelentősen mérsékelhető vele, a talaj sokkal lassabban szárad ki, tovább tartja a nedvességet, és a gyümölcsök sem lesznek nyakig sárosak, ha érkezik egy kiadós eső.

Takarásra használható szalma, a műanyag fólia, és a valamivel drágább agrotextil. Utóbbi bár drágább, abból a szempontból jobb megoldás, mint a fólia, hogy anyagának köszönhetően átengedi a nedvességet, így nem igényel akkora odafigyelést az öntözés, mint a fólia esetében.

Mekkora a megfelelő tőtávolság és ültetési mélység?

eper

Kép forrása: Pixabay.com

A megvásárolt palántákat egymástól nagyjából 40cm-re, hármas kötésben célszerű ültetni, így egyszerűbb az eper szedése.

A töveket nem jó se túl mélyre, se túl sekélyen ültetni, az ideális az, ha a gyökerek a föl alá kerülnek, a gyöktörzs ahonnan a levelek indulnak, pedig a föld felszínére.

Ha szalmás takarás mellett döntünk, akkor azt az ültetés után kell szétteríteni a szalmát, míg a fólia vagy agrotextil esetében, először az ágyásra fektetjük őket, majd a megfelelő távolságra vágott lyukakon keresztül elültetjük a palántákat.

Utolsó lépésként nincs más hátra, mint beöntözni az elültetett szamóca palántákat.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: Kárpátalja lapBálint GazdaKolibri kertészet

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert