szárnyalt díszdohány

A szárnyalt díszdohány (Nicotiana alata) bemutatása, gondozása

szárnyalt díszdohány

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Swaminathan

A szárnyalt díszdohány (Nicotiana alata) Dél-Amerikában őshonos, közepes termetű, bokros növekedésű egynyári növény.

Különlegesen szép növény, melyet ültethetünk konténerbe vagy virágágyásba is, csoportosan ültetve igazán látványos kiültetést hozhatunk létre. Magasabb fajtái támasztékot igényelnek.

Tölcséres virágai változatos színekben játszanak, krém-fehér, piros, rózsaszín, és zöldessárga változatok is léteznek. A virágok kellemes illatot árasztanak, illatuk este a legerőteljesebb. Virágzásában nyár elejétől szeptemberig gyönyörködhetünk.

A szárnyalt díszdohány egyszerűen nevelhető dísznövény, mely napos, világos vagy félárnyékos helyre is ültethető.  Lehetőség szerint szélvédett helyet válasszunk számára és tápanyagban gazdag talajba ültessük.

A cserépbe, dézsába vagy konténerbe ültetett növények gyakori öntözést igényelnek, és hetente tápoldatozhatjuk őket. Virágágyásban is meghálálja az öntözést és a havonta egyszeri tápoldatozást.

Betegségekkel és kártevőkkel szemben egészen ellenálló, azonban időnként megtámadja a lisztharmat és a peronoszpóra.

A díszdohány szaporítása magvetéssel

Magról nagyon egyszerűen szaporítható, szabadba április végén, május elején vessük el magjait, ne takarjuk őket, mivel fényre csíráznak. Tartsuk nedvesen a vetést, a magok kb. 7-14 nap alatt csíráznak.

Palántaneveléshez, márciusban vethetjük el a magjait cserépbe. A cserepeket állítsuk az ablakba és takarjuk őket üveglappal vagy fóliával és tartsuk egyenletesen nyirkosan a vetést.

Az előnevelt vagy vásárolt palántákat a májusi fagyveszély elmúltával ültessük ki végleges helyükre.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Swaminathan

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények