szártalan kankalin

A szártalan kankalin (Primula vulgaris) bemutatása, gondozása

szártalan kankalin

Szártalan kankalin (Primula vulgaris) / Kép forrása: Flickr / Szerző: HermannFalkner/sokol / Licence: CC BY-NC 2.0

A szártalan kankalin (Primula vulgaris) kora tavasszal virágzó kistermetű évelő növény. Magyarországon nemcsak a kertekben, hanem a természetben is találkozhatunk a parányi védett növénnyel.

A szártalan kankalinból rengeteg féle hibridet nemesítettek, így már nemcsak világossárga színben díszít. Levelei kicsit hosszúkásak, lekerekített levélvégekkel, és kissé sprőd felülettel. A virágok tölcsér alakúak, a levelek közül bukkannak elő.

A kistermetű növény, elsősorban sziklakertekben, és virágágyások szegélyeként érvényesül leginkább. Ha szobanövényként vásárlunk, vagy kapunk szártalan kankalint, a virágzás után bátran ültessük ki a kertbe.

A szártalan kankalin nem túl igényes, könnyen gondozható növény, ugyanakkor kártevők és betegségek megjelenése is előfordulhat. Gondot okozhatnak a csigák, tetvek és atkák is, valamint a vírusok és gombák is.

Ültetési helyéül félárnyékos vagy világos helyet keressünk, olyat, ahol tűző nap is érheti semmiképpen sem. A talajjal szemben nem válogatós, az egyedüli szempont, hogy jó vízgazdálkodású legyen, és tápanyagokban gazdag.

Szereti ha talaja kissé nedves. Szaporítani magról lehet, vagy tőosztással, utóbbi történhet szeptembertől egészen tavaszig is.

Kép forrása: Flickr / Szerző: HermannFalkner/sokol / Licence: CC BY-NC 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők