szarvasagancs páfrány

A szarvasagancs páfrány (Platycerium bifurcatum), egy igazi különlegesség, amely a szobakertészek körében egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. Ez az érdekes megjelenésű, fán lakó páfrány, Ausztrália, Peru, Madagaszkár és Új-Guinea dzsungeleiben honos, és már az 1800-as évek elején megjelent Angliában, ahol szobanövényként kezdték tartani.

A növény elsősorban levélzetével tűnik ki a lakásban tartott dísznövények közül, levelei molyhos-zöld színűek, formájuk pedig szarvasagancsra emlékeztet. Alsó részén meddő, kagylós leveleket is hoz, ezek a kapaszkodásra szolgálnak, valamint tápanyagokat is tárolnak.

A szarvasagancs páfrány gondozása nem igényel különösebb szaktudást, csak egy kis odafigyelést, így akár otthoni környezetben is viszonylag egyszerűen nevelhető. Cikkünk további részében összefoglaltuk a növény tartásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat!

A szarvasagancs páfrány igényei és gondozása

A szarvasagancs páfrány világos vagy félárnyékos, meleg és párás környezetet igényel, ahol nem éri közvetlen, erős napfény, amely károsíthatja leveleit. Megfelelő számára az átlagos szobahőmérséklet, bár télen érdemes egy kicsit hűvösebb, de legalább 16 °C-os helyen tartani.

A növény öntözése során két módszer közül választhatunk. Az egyik az, hogy hetente egyszer a növényt fél órára vízbe merítjük, a másik pedig, hogy közvetlenül a kagylós levelek közé öntünk vizet. A növekedési időszakban, áprilistól augusztusig, érdemes tápoldatot is adni az öntözővízhez.

Nagyon fontos a magas páratartalom fenntartása, melyet közvetlen és közvetett párásítással biztosíthatunk, valamint az is sokat segít, ha a páfrányunkat egy párásabb helyiségben, például egy világos fürdőszobában, vagy a konyhában helyezzük el.

A cserépben tartott növényeket, állítsuk egy kaviccsal és vízzel töltött tálcára. A függesztve nevelt páfrányok esetében a közvetlen környezetüket permetezzük vízzel, a molyhos levelek benedvesítését azonban kerüljük.

A növény karbantartása során a levelek portalanítására is figyelmet kell fordítani. Ez leginkább langyos vizes zuhanyoztatással történik, mivel a portörlő ronggyal való tisztítás eltávolíthatja a leveleket védő filces bevonatot.

A fenyőkéreghez vagy parafalaphoz rögzített, függesztett szarvasagancs páfrányokat nem kell átültetni, csupán évente frissítsük fel az ültetőközeget komposzttal. A cserépben nevelt példányokat tőzegmohával kevert, laza szerkezetű orchidea földbe ültessük át.

Gyakori betegségek és kártevők

A szarvasagancs páfrány, bár nem számít különösebben problémás szobanövénynek, időnként megjelenthetnek rajta kártevők. Ha a növényt fűtött, száraz levegőjű helyiségben tartjuk, fokozottan ki van téve a pajzstetvek, a levéltetvek és a takácsatkák kártételének.

Fontos tudni, hogy ez a páfrányfaj érzékeny a rovarölő szerekre, így ezeket nem ajánlott alkalmazni. Jobb megoldás, ha beecseteljük a rovarokat spirituszos-szappanos oldattal, ezt követően pedig langyos vízzel óvatosan lemossuk őket.

A leveleken megjelenő elváltozások, például a sárgulás, a barna foltok vagy akár a levélhullás, arra utalhatnak, hogy a növényt túl meleg helyen tartjuk. A közvetlen, erős napfény hatására megperzselődhetnek a levelek. Ezeket a problémákat egyszerűen orvosolhatjuk, ha változtatunk a növény tartási körülményein.

A szarvasagancs páfrány szaporítása

A szarvasagancs páfrány szaporítása kétféle módon történhet: az oldalhajtások leválasztásával és magvetéssel. Otthoni körülmények között a magról történő szaporítás igen nehézkes folyamat, így a gyakorlatban az oldalhajtások leválasztása, és elültetése jelenti a jobb megoldást.

Jó, ha tudjuk, hogy bár a magvetésnél egyszerűbben elvégezhető, de az oldalhajtásokkal történő szaporítás sem mindig jár sikerrel. A leválasztott hajtásokat ültessük el külön cserepekbe és biztosítsunk számukra kellemesen párás, meleg környezetet.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a szarvasagancs páfrány gondozásához és szaporításához. Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel is.

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények