szélenergia
szélenergia

Kép forrása: Pixabay.com

Több millió liternyi dízelolajimportot sikerült kiváltani megújuló energiák használatával a világ legtörékenyebb és egyik legfontosabb ökológiai kincsét őrző Galápagos-szigeteken 2007 óta, ami csökkentette az üvegházhatású gázok kibocsátását és számos súlyosan veszélyeztetett faj megőrzését segítette elő.

Nyolc sikeres év után a projekt működtetői jelentősen meg akarják növelni a megújuló energiatermelést, amely mostanra az energiaszükséglet 29,2 százalékát teszi ki. A világ 11 vezető áramtermelő vállalata hozta létre, működteti és finanszírozza a Globális Fenntartható Villamosenergia-ipari Partnerség (GSEP) nevű nonprofit társaságot.

A 10 millió dolláros programban három 51 méter magas szélturbinát és két napenergiablokkot működtetnek. Ezek adják az elektromos áram 30 százalékát San Cristóbal szigetén, a Galápagos-szigetek kiterjedésében és lakosságában is második legnagyobb szigetén azóta, hogy 2007 októberében megkezdték működésüket.

A GSEP által közzétett jelentés szerint ezen idő alatt 8,7 millió liter dízelfűtőanyagot sikerült kiváltani és 21 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátást megelőzni. A program környezetvédelmi sikerei közé sorolják a páratlan madárvilág megőrzését, köztük a galapágosi albatroszt, amely csak itt költ, és amelyet a súlyosan veszélyeztetett fajok között tartanak számon.

A jelentés szerint az elmúlt nyolc évben a szélturbinák egyetlen viharmadarat sem sebesítettek meg és eredményes a tojásaikat elpusztító rágcsálók és kisebb ragadozók elleni harc is: 2012 és 2014 között a fiókák kikelésének aránya 85-ról 96 százalékra nőtt.

A projekt működtetői azt tervezik, hogy új megújulóenergia-beruházásokkal 70 százalékra növelik ezen energiák részesedését a fogyasztásban – adta hírül a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

A Galápagos egy 19 szigetből álló szigetcsoport a Csendes-óceánban, Ecuador partjaitól ezer kilométerre nyugatra, számtalan egzotikus, egyedülálló növény- és állatfaj otthona. Bár a szigetek többsége lakatlan és fejlesztési tilalom alatt áll, néhányon élnek emberek, lakóik száma egyre növekszik, mostanra 30 ezerre nőtt a 2010-ben feljegyzett 25 ezerről. A virágzó turizmus következtében évi 200 ezer látogatót fogadnak.

San Cristóbal szigetén évtizedek óta dízelolaj működtette áramfejlesztők biztosították az elektromos energiát. A változás 2001 januárjában kezdődött, amikor a Jessica tartályhajó korallzátonynak ütközött, és 570 ezer liter dízelolaj ömlött a tengerbe, veszélyeztetve a világörökségi védelem alatt álló növényzetet, madár- és tengeri világot. – írta az MTI

Kép forrása: Pixabay.com

Forrás: MTI

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Megújuló energia