sziklai ternye

A sziklai ternye (Aurinia saxatilis) bemutatása, gondozása

sziklai ternye

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Crusier

A sziklai ternye vagy szirti ternye (Aurinia saxatilis) a sziklás hegyoldalak rendkívül mutatós, örökzöld évelője. Alacsony termet, bokros forma, és sárga virágzuhatag jellemzi. Csinos, illatos sárga virágait áprilistól kezdődően hozza, otthonunkban, sziklakertek, kőedények éke lehet.

Ha elmúlt a virágzás, akkor sem kell csüggednünk, ugyanis a sziklai ternye személyében egy olyan növénnyel van dolgunk, ami a tél folyamán is díszít levélzetével. És, hogy folytassunk a jó tulajdonságok sorát, jó szárazságtűrő, és a tűző napot is jól bírja.

A sziklai ternye könnyen gondozható és igénytelen növény, minden kezdő kertész számára, csak ajánlani tudjuk. Bátran ültethetjük világos, vagy egyenesen tűző napos helyre is.

sziklai ternye

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Meneerke bloem

Nem túl vízigényes növény, a csapadékból származó nedvesség általában elegendő számára. Talajjal szemben sem kényes, egyedüli szempont, hogy jó vízgazdálkodású legyen.

Más teendőnk nem igazán akad vele, egyedül talán csak az elvirágzás utáni visszametszést lehet megemlíteni, amivel a szép forma megőrzését segíthetjük.

A kártevők és betegségek nem igazán jellemzők, egyedül a levéltetvek bukkanhatnak fel. Szaporítani tőosztással, és dugványozással lehet.

Szirti ternye vetőmag vásárlás >>>

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: Crusier; Wikipédia / Szerző: Meneerke bloem

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények