szobafenyő

A szobafenyő (Araucaria heterophylla) bemutatása

szobafenyő

Szobafenyő / Kép forrása: Pixabay.com

A szobafenyő az araukáriafélék családjába tartozó növény, mely a Norfolk-szigetekről származik, norfolk-szigeti araukária és norfolk-szigeti fenyő névvel is illetik.

Eredeti élőhelyén hatalmas, akár 60méteres magasságot is elérő faóriássá fejlődik. Felfedezése, a híres botanikus Sir Joseph Banks és Cook kapitány nevéhez köthető.

A hazánkban szobanövényként rendkívül népszerű szobafenyő díszét szinteket alkotó szabályos ágrendszere adja, melyek vízszintes helyzetben, szimmetrikusan helyezkednek el.

A szobafenyő (Araucaria heterophylla) gondozása

Elhelyezés, hőmérséklet

szobafenyő

Szobafenyő / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A szobafenyőt olyan helyre érdemes állítani, ahol minden irányból egyformán éri a fény. Világos helyen érzi jól magát, a tűző napot viszont nem szereti. Ha olyan helyen tartjuk, ahol, csak egy irányból kap fényt, akkor a fény felé fog növekedni.

Télen hűvös 10-16fok körüli hőmérsékleten érdemes tartani, az év többi időszakában teljesen megfelelő számára az átlagos szobahőmérséklet is. Nyáron, félárnyékos helyen, szabadban is tarthatjuk.

Öntözés, tápoldatozás

szobafenyő

Szobafenyő / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A szobafenyő átlagos vízigényű növény, földjét tartsuk mérsékelten nedvesen, de ne öntözzük túl. Télen elég ennél ritkábban öntözni. Tavasszal és nyáron érdemes kis töménységűre hígított tápoldatot is adni neki 2-3 hetente, ősszel és télen nem kell tápoldatozni.

Párásítás

A szobafenyő kedveli a páradús levegőt, esetében nyugodtan végezhetünk közvetlen párásítást, azaz permetezhetjük vízzel a leveleit. Erre főleg a fűtési szezonban figyeljünk oda, mivel a fűtés nagyon szárítja a levegőt, és a növény rosszul tolerálja ezt.

Átültetés, szaporítás

szobafenyő

Szobafenyő / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Liné1

Érdemes 2-3 évente átültetni, ezt tavaszra időzítsük. Az átültetéshez a savanyú kémhatású A típusú virágföld a leginkább alkalmas.

Szaporítani dugványozással lehet, fejdugvány segítségével, ezt a téli hónapokban érdemes megpróbálni. A sikeres gyökeresedéshez magas talajhőmérsékletre van szükség.

Betegségek, kártevők

Kártevők megjelenése nem igazán jellemző a szobafenyő esetében. A problémák nagy részét a növény számára nem megfelelő tartási körülmények okozzák. A nem megfelelő gondozást a szobafenyő logó ágakkal, valamint a tűlevelek és az oldalágak lehullásával jelzi.

A tüneteket okozhatja a meleg és száraz levegő, a téli túlöntözés, valamint a növekedési időszakban, azaz tavasszal és nyáron történő alulöntözés is.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Liné1; Wikipédia / Szerző: David J. Stang; Wikipédia / Szerző: David J. Stang

Felhasznált irodalom: Halina Heitz – Szobanövények

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények