szobai futóka

A szobai futóka (Epipremnum aureum; Scindapsus aureus) egy lenyűgöző adottságú kúszónövény, amely a kontyvirágfélék családjába tartozik. Különlegességét szív alakú, márványos mintázatú levelekből álló levélzete, valamint sokoldalúsága jelenti, mivel függesztett cserépben, és támasztékra felfuttatva is nevelhető.

A kertészetekben számtalan változatban kapható, az alapfajon kívül, a feltűnő fehér foltokkal tarkított Scindapsus ‘Enjoy’ és a krémszínnel márványozott Scindapsus ‘Marble Queen’  is hamar közkedveltté vált a szobakertészek körében.

A szobai futóka népszerűsége nem véletlen: egyszerű gondozása és látványos megjelenése miatt sokan választják otthonuk vagy munkahelyük díszítésére. Gyakran látható közintézményekben, irodákban is, ahol nemcsak dekorációként funkcionál, hanem a levegő minőségének javításában is szerepet játszik.

Cikkünk további részében részletesen bemutatjuk a szobai futóka környezeti igényeit és gondozását, kitérünk a növényvédelemre, valamint a szaporításával kapcsolatos tudnivalókra is.

A szobai futóka igényei és gondozása

A szobai futóka világos, de közvetlen napsütéstől mentes, kellemesen meleg, szobahőmérsékletű környezetben fejlődik a legszebben. Ha nem kap elegendő fényt, levelei elveszítik jellegzetes mintázatukat, míg az erős napsugarak hatására kifakulhatnak.

A megfelelő fejlődéshez rendszeres, mérsékelt öntözést igényel, amely során a talajt enyhén nedvesen kell tartani, elkerülve a túlöntözést. Fontos, hogy az öntözés előtt ellenőrizzük a föld nedvességét, ne várjunk a levelek fonnyadásáig. Ha a levelek lekókadnak, mindenképpen locsoljuk meg a növényt! A levelek megjelenő fekete foltok a túl sok nedvességre utalhatnak, ebben az esetben ritkábban, vagy kevesebb vízzel öntözzünk.

A szobai futóka elviseli az alacsony páratartalmat, ugyanakkor sokkal jobban érzi magát párás környezetben, így jó megoldás, ha a konyhában, vagy egy világos fürdőszobában neveljük, és természetesen a párásítás mellett is dönthetünk. Tavasszal és nyáron, kéthetente ajánlott tápoldatozni, ősszel és télen, elhagyható ez a lépés.

Ha annak ellenére is lógni kezdenek a növény levelei, hogy megfelelően öntözzük, vagy, ha már a cserép alján is látszanak a gyökerek, akkor elérkezett az átültetés ideje. Ilyenkor egy vagy két mérettel nagyobb, vízelvezető nyílásokkal rendelkező cserépbe, és jó vízáteresztő képességű, B típusú virágföldbe ültessük át.

Gyakori betegségek és kártevők

A szobai futóka, bár nem tartozik az igazán kényes szobanövények közé, időnként károsíthatják a pajzstetvek, amelyek ellen természetes megoldásokkal, Neem olajjal, vagy az üzletekben kapható rovarölő szerekkel védekezhetünk.

Az egyéb problémák leginkább a nem megfelelő gondozásból erednek. Ha a növényt túlöntözzük, gyökérrothadás és levélhullás alakulhat ki, valamint fekete foltok is megjelenhetnek a leveleken. Az alulöntözés szintén okozhat levélhullást, ha a levélszélek barnák, akkor biztosak lehetünk benne, hogy többet kellene öntöznünk.

A fényviszonyok szintén lényegesek a növény egészsége szempontjából. Fényhiányos helyen a hajtások megnyúlnak és felkopaszodnak, a levelek mintázata pedig eltűnik. Az erős fény legalább ennyire káros, ennek hatására ugyanis a levélzet elveszíti szép, élénk színeit és fakóvá válik.

A szobai futóka szaporítása

A szobai futókát gyorsan és egyszerűen szaporíthatjuk dugványozás segítségével. Ehhez először válasszunk ki egy egészséges, legalább három leveles szárrészt, majd vágjuk le, éles és steril olló vagy kés segítségével.

Távolítsuk el a legalsó leveleket, és állítsuk a dugványt egy pohár vízbe vagy befőttesüvegbe, ezt követően tegyük világos, de közvetlen napsütéstől védett, meleg helyre. Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük, és szükség esetén cseréljük a vizet.

Néhány hét elteltével a dugványon megjelennek az új gyökerek, ekkor ültessük át jó szerkezetű, vízáteresztő virágföldbe, és keressünk a cserép számára világos helyet. Ne feledkezzünk el a rendszeres öntözésről, a túlöntözést azonban kerüljük!

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a szobai futóka gondozásához és szaporításához. Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel is!

Kép forrása: Freepik.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények