szobai futóka

A szobai futóka (Epipremnum aureum) bemutatása, gondozása

A szobai futóka (Epipremnum aureum; Scindapsus aureus), vagy szobalián a kontyvirágfélék családjába tartozó kúszónövény, amely akár egy méter körüli nagyságot is elérhet. Márványos mintázatú, szív alakú leveleivel díszít, ámpolnába függesztve, vagy támaszték mellett felfuttatva.

A kertészetekben számos változatával találkozhatunk, gyakori például a Scindapsus ’Enjoy’, melynek leveleit fehér színű, szabálytalan formájú foltok díszítik, valamint elterjedt a Scindapsus ’Marble Queen’ változat is, melynek levelei krémszínnel márványozottak, foltozottak.

Nagyon hasznos növény, mivel aktívan részt vesz a levegő tisztításában, csökkenti a levegőben található káros anyagok (pl. formaldehid, benzol) mennyiségét.

Gondozása elég egyszerű, ezért akár intézmények, irodák dekorációjaként is alkalmazható, de természetesen otthonunk csinosítására is használhatjuk. Ültetéséhez, tőzeges, laza szerkezetű virágföldet válasszunk.

Elhelyezéséhez keressünk kellemesen meleg, világos, de nem tűző napos helyet. Páratartalom igénye alacsony, nem kell külön párásítani.

Vízigénye átlagos, rendszeres, mérsékelt öntözést igényel, télen valamivel ritkábban öntözzük. Ha tavasszal és nyáron rendszeresen tápoldatozzuk, meghálálja.

Kép forrása: Freepik.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények