Szobanövények

A szobai futóka (Epipremnum aureum) gondozása

Epipremnum aureum
Kép forrása: CityPlant.hu

A szobai futóka (Epipremnum aureum) bemutatása, gondozása

Epipremnum aureum

Kép forrása: CityPlant.hu

A szobai futóka (Epipremnum aureum; Scindapsus aureus), vagy szobalián a kontyvirágfélék családjába tartozó kúszónövény, amely akár egy méter körüli nagyságot is elérhet. Márványos mintázatú, szív alakú leveleivel díszít, ámpolnába függesztve, vagy támaszték mellett felfuttatva.

A kertészetekben számos változatával találkozhatunk, gyakori például a Scindapsus ’Enjoy’, melynek leveleit fehér színű, szabálytalan formájú foltok díszítik, valamint elterjedt a Scindapsus ’Marble Queen’ változat is, melynek levelei krémszínnel márványozottak, foltozottak.

Nagyon hasznos növény, mivel aktívan részt vesz a levegő tisztításában, csökkenti a levegőben található káros anyagok (pl. formaldehid, benzol) mennyiségét.

Gondozása elég egyszerű, ezért akár intézmények, irodák dekorációjaként is alkalmazható, de természetesen otthonunk csinosítására is használhatjuk. Ültetéséhez, tőzeges, laza szerkezetű virágföldet válasszunk.

Elhelyezéséhez keressünk kellemesen meleg, világos, de nem tűző napos helyet. Páratartalom igénye alacsony, nem kell külön párásítani.

Vízigénye átlagos, rendszeres, mérsékelt öntözést igényel, télen valamivel ritkábban öntözzük. Ha tavasszal és nyáron rendszeresen tápoldatozzuk, meghálálja.

Hogyan védik a szobanövények az egészségünket? – Légtisztító szobanövények

Szobanövényeink, nemcsak otthonunk díszítésében, hanem egészségünk megőrzésében is segíthetnek. Az kivétel nélkül mindegy szobanövényről elmondható, hogy szén-dioxidot vesz fel, és oxigént bocsát ki, valamint növeli a levegő páratartalmát.

A levegő párásításának hatására, kevésbé szárad ki a torkunk, kevesebbet köhögünk, és a szemünk irritációja is csökken, azaz néhány növény a szobában jelentősen javíthatja a közérzetünket. Kevésbé kézzelfogható pozitívuma a szobanövények tartásának, hogy üde zöld színükkel, és a velük való törődéssel a hangulatunkat is javítják.

A zárt belső terekben számos az egészségre káros szerves vegyület fordul elő, mint például: a diklór-benzol, etil-benzol, trimetil-benzol, formaldehid, triklór-etilén, xilol, szén-dioxid.

A formaldehid a bútorokat alkotó, farost és rétegelt lemezek kötőanyagaként leggyakrabban használt anyag. A többi ártalmas vegyület gyakran előfordul lakkokban, ragasztókban, padlószőnyegben, tintában, szigetelésekben, cigarettafüstben.

Dr.B.C.Wolverton a NASA tudósa készített egy jelentést (levegő javítása növényekkel) melyben 19 növényről számol be, amely ezeket a mérgeket kiszűri a szoba levegőjéből. Több német és francia tanulmány kimutatta ezen, szobanövények méregtelenítő szerepét.

Az otthonunkban elhelyezett dísznövények így esztétikai értékükön kívül egy természetes levegőszűrő szerepét is ellátják, ezáltal megvédik egészségünket.

Kép forrása: CityPlant.hu

Kapcsolódó témák

Comments are closed.