szobanövények
szobanövények

Kép forrása: Pixabay.com

Ahogy a tél közeledik, érdemes lehet szobanövényeinken néhány ápolási munkát még gyorsan elvégezni illetve pár ápoláshoz kapcsolódó dolgon változtatni, mert az elkövetkezendő pár hónap igazi kihívás a számukra. Ha szükséges, egy-egy átültetést még elvégezhetünk, viszont a téli hónapokban ne kezdjünk bele ilyesmibe.

Szobanövények felkészítése a télre

Sürgős metszések elvégzése

Még a sürgősebb metszéseket is érdemes lehet megcsinálnunk, viszont számítsunk arra, hogy a megjelenő friss hajtások – mivel kevesebb a fény – nem lesznek olyan erősek, mint egy tavaszi ápolás után.

Ha a földlabdához mérten aránytalanul nagy lombú fikuszunk van, és nem akarjuk átültetni, egy metszéssel sokat segíthetünk rajta, ugyanis kisebb lombfelülettel jellemzően könnyebben vészelik át a telet, kevesebb lehullott sárga levelet kell majd feltakarítanunk.

Portalanítás

Egy alapos portalanítást mindenképp érdemes elvégeznünk: a nagyobb levelű növényeknél ehhez elegendő egy nedves kendő, a kisebb levelűeknél pedig használjuk a fürdőszobai zuhanyt.

Szobanövények gondozása télen

Tápoldatozás befejezése

Amire télen nem lesz gondunk az a tápanyag utánpótlás: mivel a növények növekedése egyre inkább lelassul, ezért nagyjából ősz közepétől már nem érdemes tápoldatoznunk.

Párásítás

A hideg időjárás beköszöntével, az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogy a fűtés miatt lecsökken a levegő páratartalma. Ezért, ha lakásunk engedi, legalább naponta permezettük növényeinket.

Növények forgatása, áthelyezése

A lecsökkent fénymennyiséget nehéz pótolnunk, de segíthetünk azzal, hogy a nagyon sötét helyen lévő növényeket áttesszük a lakás világosabb részére. Ezen kívül érdemes 1-2 hetente forgatunk a cserepeket, hogy minél egyenletesebb fényellátást biztosítsuk.

Öntözés csökkentése

Van egy tényező, ami viszont teljesen rajtunk múlik: a víz. A legtöbb növény télen a túlzott öntözés miatt pusztul el, úgyhogy minden öntözés előtt alaposan nézzük meg, hogy mennyire nedves a felső földréteg. Általánosságban elmondható, hogy télen a megszokotthoz képest fele olyan gyakran érdemes öntözni.

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények