gyökereztetés - lets leaf

Talán már mindenki próbálkozott a saját növényeinek a szaporításával, azonban érdemes lehet pár egyszerű trükköt betartani, vagy éppen kipróbálni, amivel kicsit javíthatjuk az esélyeinket, vagy éppen felturbózhatjuk a növényeket növekedésben.

Talán alapvetés, de mindenképpen szerepelnie kell itt annak, hogy egyrészt nem mindegyik szobanövény szaporítható így, másrészt amelyek szaporíthatóak is, ott is ügyelni kell arra, hogy hol végezzük el a metszést.

A legtöbb növénynél, mint például a szobai futókánál is, láthatunk megnagyobbodásokat a száron, ezeket nódusznak hívják, ez az a része a növények, ahonnan új hajtásokat is fakadhatnak, illetve a gyökereztetést követően is innen indul meg a növény, ezért az ilyen típusú növényeknél – ahol van nódusz -, mindenképpen úgy vágjunk hajtást, hogy legyen ilyen a vágott részen. Ilyen megnagyobbodást a futókák mellett a filodendronoknál, a marantáknál és a könnyezőpálmáknál is találunk.

Vannak olyan növények, amelyek levélről is szaporíthatóak, ilyenek a legénypálmák, sansavierák például.

A gyökereztetés sikerességét így tudjuk növelni:

A kertészetekben ma már könnyen beszerezhető gyökereztetést segítő készítmény, por, ebbe márthatjuk bele a friss vágás nyílt részét például. Ezzel szemben a nyílt felületet le is zárhatjuk viasszal például, így elejét vehetjük például a gombásodásnak, rothadásnak.

Ha már gombásodás vagy rothadás, az elterjedt “vizes” gyökereztetés mellett rengeteg másik megoldás is van, általánosságban elmondható, hogy minél sterilebb, ugyanakkor párásabb a  növény környezete, annál jobb.

A megszokott vizes gyökereztetés mellett kipróbálhatjuk a perlitben, agyaggolyóban, spagnum mohában való gyökereztetést is.

Kép forrása: Lets Leaf

Forrás: Lets Leaf

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények