broméliák
broméliák

Kép forrása: Pixabay.com

Korábbi cikkünkben a szaporítás általános tudnivalóival ismertettük meg olvasóinkat. Az alábbiakban a sarjról történő szaporításról lesz szó. A sarj a kész vagy szinte teljesen kész fiatal növények átfogó elnevezése.

Gyökereik vagy gyorsan kialakulnak, amint a sarj a földbe kerül, vagy már meg is vannak. Sarjak képződhetnek az anyanövény gyökerén, levelén vagy szárán.

A sarjak alábbi típusait különböztetjük meg:

  • anyanövény levelein képződő sarjnövények: kész utódok melyeket, már csak el kell ültetni pl. Asplenium bulbiferum, Kalanchoe pinnata
  • fiókhagymák: akkor kell őket leválasztani, amikor kerületük eléri a 6cm-es kerületet pl. amarillisz, vérvirág,
  • tősarjak: pl. broméliák, sansevieria, kaktuszok, pozsgások
  • indákon képződő sarjnövények: pl. indás kőtörőfű, csüngő csokrosinda, néhány páfrányfaj
  • egyes orhideák: pl. Phalaenopsis

A sarjakkal történő szaporítás a sarj leválasztásával kezdődik, ezt akkor tegyük meg, ha már vannak gyökei, és ültessük el ültető földbe, illetve tegyük vízbe vagy ültető földbe, hogy meginduljon a gyökérképződés.

Fiókhagymák esetében arra kell ügyelni, hogy méretük kb. fele akkora legyen, mint az anyahagymáé. A broméliáknál arra ügyeljünk, hogy az új növény rendelkezzen saját levéltölcsérrel.

Az orchideák sarjait szárdarabbal együtt válasszuk le az anyanövényről, majd a közeg tetejére, egy kampó segítségével rögzítsük azt.

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények