átültetés

Tudnivalók a szobanövények szaporításához

átültetés

Kép forrása: Pixabay.com

Szobanövényeink szaporítása igazán élvezetes tevékenység, ha körültekintéssel járunk el igazi sikerélmények forrása lehet.

Alábbi cikkünkben a szaporítással kapcsolatos általános tudnivalókat szeretnénk összefoglalni. Szó lesz arról, hogy milyen szaporítási módszereket alkalmazhatunk, valamint, hogy milyen eszközökre, illetve szaporító közegre lehet szükség a szaporítás során.

A szaporítás módjai

A növények szaporodása vegetatív (ivartalan) valamint generatív (ivaros) módon történik. Generatív szaporodás esetében az apa és az anyanövény tulajdonságait öröklő új növényi egyed jön létre, míg a vegetatív szaporodás esetében egy növénydarabkából az anyanövény fiatal mása.

A vegetatív szaporítás

A vegetatív szaporítás a legtöbb növény esetében lehetőséget biztosít rá, hogy virágzó növényeket hozzunk létre aránylag rövid idő alatt. A szaporítás ebben az esetben történhet növénydarabok földben vagy vízben való gyökereztetésével, vagy a növény kettéosztásával.

A gyökereztetés során a növény bőrszövete alatt található osztódó szövet gyökereket képez, melynek kiváltó oka a növényt ért sérülés, például vágás. Ennek hatására sebet begyógyító hegszövet képződik, mely alapfeltétele a gyökér kialakulásának is.

Mikor lehet szaporítani a növényeket?

szobanövény

Kép forrása: Pixabay.com

Szaporításra legalkalmasabb a tavasz, vagy a nyár eleje, mivel így az új növények növekedési időszaka, a napos hónapokra esik. Egyes növényeket az átültetések során oszthatunk két vagy több részre.

Dugványok leválasztására szintén a tavaszi hónapok alkalmasak, ekkor elég erős már a növény, hogy elviselje a beavatkozást, fafélékről még nyáron is választhatunk le dugványt.  Tavasszal virágzó növényeink szaporítása, a virágzás után történjen. A gumók osztását a nyugalmi időszak végén végezzük.

Mire van szükség a szaporításhoz?

Az alábbi listát iránymutatásnak szánjuk:

  • vető vagy ültető föld, vagy duzzadó tőzeg-cserép
  • fedeles ültető edény vagy fűthető szaporító ágy
  • ültető cserepek préselt tőzegből vagy műanyagból
  • tűzdelőfa
  • növénymegjelölő címkék
  • vízálló toll a feliratozáshoz
  • erős kés vagy borotva
  • gyökereztető por
  •       faszénpor vagy darabok

Az ideális szaporító közeg

átültetés

Kép forrása: Pixabay.com

A legtöbb növény vízmegkötő, légáteresztő és tápanyagszegény környezetben is kiválóan csírázik és gyökerezik. A szaporító közeggel támasztott alapvető követelmény, hogy mentes legyen káros mikroorganizmusoktól.

Használhatunk duzzadó tőzeg-cserepet, vető vagy ültető földet, valamint két rész trágyázatlan tőzegből és egy rész kvarchomokból álló keveréket is. Számos növényt gyökereztethetünk vízben is, ilyen szobanövények pl. a rákvirág, begónia, pletyka, szobai futóka és még sok egyéb növény.

A kaktuszok speciálisabb közeget igényelnek, ami egy kevés tőzegből, tufakavicsból és kvarchomokból áll. A csírátlanítás érdekében 170fokos sütőben 2 órán keresztül sterilizáljuk.

A pozsgásokat perlitbe, vagy kvarchomokba is tűzdelhetjük. A hidrokultúrás növények nevelése finom, 2-4mm szemcseméretű agyagban, vagy nagyméretű műanyagkockákban történik.

Képek forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények