szobanövény

Miért fontos a tápanyag utánpótlás?

szobanövény

Kép forrása: Pixabay.com

A szobanövények a földből veszik fel a tápanyagot a virágzáshoz és a növekedéshez, azonban egy idő után a föld tápanyagtartalma kimerül. Ezt a tápanyagmennyiséget nekünk kell pótolni.

A tápanyagok közül, a nitrogén, a foszfor, a kálium és a magnézium a legfontosabb, kisebb mennyiségben azonban nyomelemekre is szükség van, ilyen nyomelemek a vas, a réz, a cink, a mangán, a bór és a molibdén.

Milyen a jó trágya?

szobanövény

Kép forrása: Pixabay.com

A jó minőségű trágya megfelelő arányban tartalmazza az alaptápanyagokat és nyomelemeket is, adagolásuk azonban nem azonos. A virágzást elősegítő trágyákban nagyobb mennyiségben kerül foszfor és kálium, míg a növekedést serkentőkben a nitrogén hangsúlyosabb.

Milyen formában pótolhatjuk a tápanyagokat?

Trágyázó szereket, különböző formákban juttathatunk a földbe. Használhatunk tápanyag-rudacskákat, amelyeket a földbe kell dugni, valamint folyékony tápoldatokat, az öntözővízbe keverve.

Mire figyeljünk oda a tápoldatozáskor?

szobanövény

Kép forrása: Pixabay.com

Mindig tartsuk be az adagolási útmutatót, a keverékünk inkább legyen hígabb, mint tömény. Az orchideák és a páfrányok az átlagosnál is hígabb oldatot kedvelik.

Az adagoláson, és a gyakoriságon túl, a másik lényeges dolog, amire figyelnünk kell, hogy a szobanövények tápanyag igénye, az év egyes időszakaiban más és más. Télen a nyugalmi időszakban a növények többsége nem igényel tápoldatozást, míg tavasztól-őszig, amikor növekednek igen.

Persze akadnak kivételek is, mint pl. a karácsonyi kaktusz, így az előbbieket tekintsük iránymutatónak, és járjunk utána, hogy saját szobanövényeinknek mikor van a nyugalmi, és mikor a növekedési időszaka.

Képek forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények