fűtés

Amikor egy lakás, ház, társasház, panellakás vagy akár iroda fűtési rendszerét tervezik, nagyon sok szempontot figyelembe kell venni, mert minden apró részlet számít.

Mint köztudott, ahány ház annyi fajta, de most az egyszerűség kedvéért beszéljünk csak gyűjtőnéven a „lakások” fűtéséről.

A legfontosabb a fűtési rendszer tervezésekor természetesen a lakás mérete, a helyiségek száma és mérete.

Nagyon fontos adat a lakás szigetelési paramétere, azaz hogy vannak-e szigetelt nyílászárók, a külső falak le vannak-e szigetelve. Ha társasházról vagy panellakásról beszélünk, hány közös fal van a szomszéddal, ami felfogható egy plusz szigetelésnek is, hiszen mindkét lakásban fűtenek.

A fűtési rendszer tervezését és kiépítését meghatározza, hogy milyen típusú fűtést szeretnénk. Vegyes tüzelésű kazánnal, gázkazánnal, kombi kazánnal vagy napenergiával működtetett fűtési rendszer lesz-e? Radiátoros, fali fűtéses vagy padlófűtéses megoldás lesz a nyerő? Ha a meleg vizet is ez a rendszer termeli, akkor kombi kazánra lesz szükség.

A különböző fűtési megoldásokhoz különböző engedélyekre van szükség. A vegyes tüzelésűhöz kémény kell, a gázkazánhoz a gázszolgáltató engedélye szükséges.

A szakember még rengeteg dolgot meg fog kérdezni, mielőtt elkezdi a terveket, és mielőtt megfelelő ajánlatot tud nekünk mutatni.

A fűtési rendszer főszereplője a kazán

Bármelyik fűtési megoldást választjuk, általában a kazán a főszereplő. Ez határozza meg a fűtésre felhasznált alapanyag milyenségét is.

Ha vegyes tüzelésű kazán lesz a rendszer „motorja”, akkor az „üzemanyagot” is időben fel kell halmozni, hiszen a vizes tüzelő rontja a hatékonyságot és megterheli a pénztárcánkat. Ennél a megoldásnál sokkal több fizikai munkát is bele kell tenni a fűtésbe, de nagyobb a hő leadása a kazánnak.

A rendszeres tisztításra is nagyon oda kell figyelni. Viszont a ház körül keletkezett egyes hulladékokat is el lehet benne égetni. Ezeket azért válogassuk ki, mert nem minden éghető dolgot érdemes a kazánba dobálni. Van, ami nagyobb kárt csinál, mint hasznot. Műanyagot semmiképpen ne égessünk benne, mert ráolvad a kazán égésterének a falára.

Ha a gázkazán mellett tesszük le a voksunkat, akkor sokkal kevesebb munkával és egyszerűbben oldhatjuk meg a fűtést egész télen, viszont számolnunk kell a magas fűtési számlával és a kisebb fűtőértékkel.

Ha a modern kor vívmányait, mint például a napenergiát, be tudjuk építeni a fűtési rendszerünkbe, akkor nem csak magunknak spóroltunk, hanem a föld környezetvédelmébe is beszálltunk. Jelenleg még elég költséges az ilyen rendszer kiépítése, de már egyre több támogatást kaphatunk rá.

Szürke eminenciás: a fűtési keringető szivattyúk titkos élete

De nem csak kazánra van szükség a fűtési rendszer kiépítésekor, hanem csővezetékre, mindenféle összekötő idomokra, és ha gazdaságosabban akarjuk üzemeltetni, akkor fűtési keringető szivattyúra is.

Ez a szürke eminenciás, szinte titokban végzi áldásos tevékenységét, amivel nemcsak, hogy megnöveli a teljesítményt, de hatékonyabbá is teszi az egész rendszert. A rendszerben áramló meleg víz hamarabb elér a legtávolabbi pontra is, így kevesebb idő alatt az egész felület melegséget tud árasztani.

grundfos alpha1 l fűtési szivattyú

Kép forrása: Szivattyuk.hu

Ha olyan meglévő fűtési rendszerünket akarjuk felújítani, amiben még nincs fűtési szivattyú, akkor a fűtési keringető szivattyú elhelyezésére mindig kérjük ki egy szakember véleményét, mert nem mindegy, hogy a rendszer melyik pontjára csatlakoztatjuk a fűtési szivattyút.

Épp ezért érdemes ebben a kérdéskörben olyan szivattyú webáruházat választani, ahol a döntésben szakember tud segíteni.

Fűtési keringető szivattyú méretezés

A fűtési keringető szivattyú mérete is fontos szempont, mert az sem jó, ha nagyobb teljesítményűt vásárolunk, hiszen akkor nem tudja a teljes kapacitását megmutatni, viszont ha kisebb a teljesítménye, mint kellene, akkor sajnos nem értük el vele a célt. Nem lett gazdaságosabb a rendszerünk és a fűtési szivattyú sem lopja be magát a szívünkbe. Mindig elégedetlenek leszünk vele.

A legokosabban akkor járunk el, ha szakembertől kérünk tanácsot a fűtési keringető szivattyú vásárlása előtt. A szivattyuk.hu webáruház tapasztalt munkatársai készséggel válaszolnak minden kérdésünkre, érdemes tőlük tanácsot kérni, és az oldalukon válogatni a szivattyúk között.

Képek forrása: Pixabay.com; Szivattyuk.hu

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom