Tavaszi kankalin (Primula veris)

A tavaszi kankalin (Primula veris) bemutatása, gondozása

tavaszi kankalin

Kép forrása: Pixabay.com

A tavaszi kankalin (Primula veris) a kankalin félék családjába tartozó, Európa szerte, valamint a Kaukázus vidékén is elterjedt évelő növény.

A természetben leggyakrabban középhegységeink lomberdeinek tisztásain találkozhatunk vele. Gyógyhatású növény, levele, virága és gyökere egyaránt értékes gyógyászati szempontból.

A tavaszi kankalin igazán bájos teremtés, harang alakú sárga, narancssárga, nagyon ritkán piros színű virágai ernyőt formáznak, a kb. 25cm-es szár végén. Levelei hosszúkásak, tőlevélrózsát alkotnak. Termete miatt jól mutat ágyások szegélyeként, sziklakertekben is.

Ültetéséhez félárnyékos, vagy napos helyet célszerű keresni, bár ellenálló növénnyel van dolgunk, az árnyékot is jól bírja. Talaj tekintetében az átlagos, de jó vízáteresztő kerti talaj a legjobb választás.

Szárazságtűrő képessége is kiváló, ugyanakkor a nyári öntözéssel elérhetjük, hogy megmaradjanak levelei, így késleltethetjük pihenőidőszakát.

Betegségekre, fertőzésekre nem kényes, ugyanakkor a kártevők közül a takácsatka, levéltetű és a meztelen csiga is károsíthatja. Szaporítani tőosztással és magról is lehet. A magvetés időpontjául a nyár és az ősz is választható.

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők