lemosó permetezés

A lemosó permetezés során a növényeket egy megfelelő kémiai vagy biológiai anyaggal ápoljuk, melyet nagy mennyiségben juttatunk ki – lemosáshoz hasonlóan – a növény teljes felületére. A lemosó permetezés általában tavasszal vagy ősszel végzendő, és amennyiben lehetőségünk van rá – és ez nagyban függ a növényzettől és kártevők, betegségek jelenlététől – használjunk alternatív, vegyszermentes megoldásokat. 

Lemosó permetezés előtti teendők 

A tavaszi munkálatok fontos állomása a lemosó permetezés, melyet néhány fontos műveletnek kell megelőznie. Az összes kezelendő bokor és fa törzsét, ágait drótkefével vagy kéregkaparóval javasolt átdörzsölni, hogy a télen repedésekben megtelepedő kártevők, férgek és bábok ne tudjanak tovább szaporodni.

Célszerű ezután a metszést, száraz ágak, gallyak, őszi gyümölcsmaradványok eltávolítását és esetleges sebkezelést elvégezni. Mindezt még vegyszerek nélkül oldhatjuk meg, ezzel is hozzájárulva a fenntartható kertműveléshez. 

Mivel végezzük a lemosó permetezést? 

Nehezebb dolgunk van, mint a múlt század kertészeinek. A múlt század kertészeit nem zavarta a kiszámíthatatlan időjárás, a szerves trágyák gazdaságuk “szerves részét” képezte, a savas eső és a műtrágyák talajsavasító hatása nem jelentett akkora problémát, mint manapság, és nem olvastunk a hírekben a tömeges méhpusztulásról. 

Az ültetvényeket, a szántóföldön gazdálkodókat jogszabályokkal kötelezik a „zöldítésre”, az integrált növényvédelemre, a talajok védelmére, és a zöld szemléletet szerencsére egyre többen követik világszerte. 

De hogyan tehetünk a fenntarthatóságért hobbikertészként? 

Például a növényvédőszerek kiválasztása során. A növényvédőszer kiválasztása attól függ, milyen kártevőkkel vagy kórokozókkal szemben szeretnénk védekezni és vannak hagyományos, illetve teljesen vegyszermentes készítmények is. Olajos készítmények ajánlhatók a kártevő rovarok ellen, mivel ezek akadályozzák a rovarok légzését.

Réz és kén hatóanyagú készítmények a legelterjedtebbek a kórokozók ellen. A kén hatóanyag a lisztharmat típusú gombák ellen védelmet nyújt és az atkákat is gyéríti. Ha többféle kártékony szervezet jelen van, kombinált növényvédőszereket használjunk és törekedjünk arra, hogy mellékhatásaikat alternatív módon csökkentsük. 

Mellékhatások lehetnek például a rézkészítmény esetén (más néven “bordói lé”), mely mellett sokan teszik le voksukat, azonban a rézkészítmények biztonságos használatára fontos ügyelnünk, egyrészt az egyes növények érzékenysége miatt minimális koncentrációban alkalmazhatók, valamint a talaj mikrobiológiai életét rendkívüli módon károsíthatják.

Az Európai Unió korlátozta az egy hektáron, egy évben – növényvédelmi célból – kijuttatható összes réz mennyiségét (A Bizottság (EU) 2018/1981 végrehajtási rendelete). 

Ha vegyszeres vagy egyéb alternatív megoldás mellett is döntünk, a Greenman Agro ajánlott permetszer mellé kiegészítésként vagy akár önmagában is hatékony lehet.

A Greenman Agro készítményben található jótékony baktériumkultúra erősíti a növény immunrendszerét, szervezeti szilárdságát, stressztűrő képességét, ellenállóbbá teszi a növényeket a szárazsággal és különféle fertőzésekkel szemben, fokozza a növények tápanyagfelvételét és javítja a tápanyagok hasznosulását. A szervezeti szilárdság növekedése miatt sokféle szúró-szívó kártevő ellen is pozitív a tapasztalat.  

A Greenman Agro óriási segítséget nyújthat a bio kertészkedéssel és bio növénytermesztéssel foglalkozóknak, foglalkozzanak akár kultúrnövény, akár zöldség- vagy gyümölcstermesztéssel. 

Mikor végezzük és hogyan? 

A lemosó permetezés időszaka általában a növény vegetációs idején kívüli időszak. Az időpont függ a növény fajtájától, valamint a környezeti tényezőktől, így helyi körülmények függvényében változhat. 

A lemosó permetezést úgy kell elvégezni, hogy a növényeket alaposan leöblítsük a permetezésre szánt keverékkel. Fontos, hogy a permetezést jó időjárási viszonyok között végezzük, amikor nincs tűző napsütés, szél és nem esik az eső. 

Greenman Agro adagolása 

A bő vízzel higított Greenman Agro készítményt 10%-os töménységben ajánlott felhasználni egy multifunkciós slagos adagoló segítségével, amely egyben segít a fokozatos és megfelelő mennyiségű kijuttatásban. A készítmény ajánlott permetszer mellé kiegészítésként vagy akár önmagában is hatékony lehet. 

slagos adagoló

Slagos adagolóval könnyedén elvégezhetjük a lemosó jellegű permetezést (https://greenman.hu/product/greenman-multifunkcios-slagos-adagolo/)

Képek forrása: Freepik.com; Greenman.hu

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert