öko-innováció

A társadalom folyamatos túlfogyasztása és felelőtlen életmódja következtében számos környezeti problémával kell szembe néznünk manapság, amelyek katasztrófákhoz vezethetnek, ha nem teszünk semmit a megelőzés és védelem érdekében. Az éghajlatváltozás, az erőforrások kimerülése, a légszennyezés kivétel nélkül az emberi lét következménye. Mit tehetünk?

A tiszta és egészséges környezet létszükséglet lenne, azonban ezt az évtized során feláldoztuk a gazdasági fejlődés és profitorientált piac oltárán. Szerencsére a technológiai fejlődés jelentős mértéket öltött az elmúlt években, köszönhetően az online térnek, valamint a web alapú technológiák erősödésének.

Az ökotechnológia piacán kibontakozó innovációs fejlődés nagymértékben elősegítheti a környezetvédelem irányába történő előrelépést. Ezek az innovációk pedig amellett, hogy védik a Földet, piaci lehetőségeket, ezzel együtt pedig munkahelyeket és versenyképes gazdaságot is teremthetnek.

Ökoinnováció

öko-innováció

Kép forrása: Pexels.com

Az öko-innováció magába foglal minden olyan folyamatot, terméket és szolgáltatást, amelyek csökkentik a környezetre gyakorolt káros hatásokat, fenntartható megoldást biztosítanak, és hatékonyabban használják fel az erőforrásokat.

Ezek a megoldások üzleti potenciált teremtenek, így megvalósításuk mellett a gazdasági fejlődés is fenntartható. Amellett, hogy hozzájárulnak egy a környezet számára kedvezőbb életmód kialakításához, munkahelyeket teremtenek és élhetőbb környezetet biztosítanak hosszútávon.

Az öko-innováció oldalán Magyarország is letette a voksát, így számos olyan technológiai fejlesztés köthető hazánkhoz, amelyek ezen csoportba tartoznak. Az energiatermelő napelemes térkő, az intelligens tűzcsap, vagy az ultrahangos kisállatvédő készülék egyaránt magyar kutatók nevéhez fűződik, a lista azonban közel sem ér itt véget.

Környezetvédelmi technológiák

öko-innováció

Kép forrása: Pexels.com

Az öko-innovációval szoros kapcsolatban áll a következőkben kifejtett környezetvédelmi technológiák csoportja is. Mindkét kategória fő célja a fenntartható fejlődéshez való hozzájárulás.

Utóbbi tulajdonképpen az innováció eredménye, olyan technológiák megvalósítása, amelyek csökkentik az energiafogyasztást és az erőforrás felhasználást. Környezetvédelmi szempontból kevésbé káros alternatívát nyújtanak a jelenleg elterjedt termékek és szolgáltatások helyett.

Ezek a technológiák a tudomány felhasználásával modellezik a természeti környezet folyamatait. Legismertebb formái a fenntartható energiatermelés eszközei, mint a szélturbina vagy a naperőmű, de ide tartozik például az elektromos autó, a szennyvíztisztítás és a hulladék újrahasznosítás is.

Habár léteznek olyan megoldások, amelyek segítségével elérhetjük a környezetbarát, fenntartható életminőséget, mégis számos akadály állja útját a terjedésüknek.

Értve ezalatt elsősorban a szabályozási hátteret,  a támogatások mértékét, és természetesen az információ terjedésének ütemét. A piaci kereslet növekedése csekély, hiszen a társadalom kötődik a jelenlegi, “jól bevált” technológiákhoz és termékekhez.

Összegezve tehát, a lehetőség egyre nagyobb mértékben adott, de ez önmagában kevés! Saját életvitelünkben kell a legnagyobb változást eszközölni, és szerepet vállalni a fenntartható, környezetbarát gazdaság megteremtésében bolygónk megvédése, és saját egészségünk megőrzése érdekében!

Képek forrása: Pexels.com

Forrás: Rackhost.hu

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Környezetvédelem