fotópapír

A fotózás talán soha nem volt még ilyen egyszerű, mint manapság, amikor az okostelefonok egyre nagyobb felbontású és tudású kamerákkal felszereltek, és különösebb tudás nélkül is fantasztikus felvételeket készíthetsz.

Ma már szinte hihetetlen, hogy valamikor analóg fényképezőgépekkel készítettünk fotókat filmre. Bár napjainkra reneszánszukat élik a filmes fényképezőgépek, de a nagy többség már nagy valószínűséggel nem fog ilyet használni. Azonban bármilyen technikával is készítünk képeket, elsődleges célja emlékeink megörökítése.

Emlékek gombnyomásra, otthon

Ha a fotózás a hobbid, bizonyára rengeteg felvételt készítesz. A digitális tárolás egyszerű, egy felhőalkalmazás használatával bárhonnan elérhető, relatíve nem foglal sok helyet. Mégis, néha jólesne kézben fogva nézegetni a legjobban sikerült felvételeket.

Nem szükséges már fotólaborba küldeni a fényképeket, otthon is ki tudod nyomtatni őket, ha rendelkezésedre áll egy megfelelő nyomtató, no és profi fotópapír.

A tintasugaras és a lézernyomtató is alkalmas fényképek minőségi nyomtatására. A jó minőségű nyomtatáshoz legalább 600 DPI felbontású nyomtató szükséges.

Fotópapír, de milyen?

A nyomtatás minősége egyrészt a nyomtatón múlik, másrészt a nyomtatáshoz használt papír minőségén, feltételezve, hogy a fotók minősége több, mint tökéletes.

A fotók nyomtatására használatos fotópapír speciális kialakítású. Más típusú szükséges a tintasugaras és más a lézernyomtatóhoz. Abban azonban minden jó minőségű fotópapír megegyezik, hogy minél vastagabb, vagyis minél súlyosabb, annál tartósabb és szebb lesz a végeredmény.

A prémium fotópapírok 200-350 g/m2 súlyúak. Az ennél nagyobb súlyú papírokat a legtöbb egyszerű nyomtató nem is tudja kezelni.

Amennyiben megvan a megfelelő nyomtató, az otthoni fotónyomtatáshoz szükséges egyéb kellékeket beszerezni nem ördöngösség, a választék ezekből is óriási.

A Gigaplaza Webáruházban rendelkezésre áll minden: tintapatront, fotópapírt, sőt még kábeleket, töltőket is beszerezhetsz, hogy a technika ne hagyjon cserben a legszebb pillanatok előhívása közben.

A fotópapír egyéb jellemzői

A fényképészeti szabványméret a 9×13 cm, a 10×15 cm és a 13×18 cm. A nyomtatható fénykép méretét meghatározza az eredeti kép minősége, felbontása.

Többféle papírméretben választhatsz fotópapírt, a nyomtatód határolja be a nyomtatható legnagyobb méretet. Egy átlagos nyomtató A4 méretig nyomtat.

Léteznek különféle különleges méretű fotópapírok, öntapadós címkék is nyomtatáshoz. A nagyobb formátum azonban nehezen kivitelezhető otthoni nyomtatóval. Poszternyomtatáshoz mindenképp szaküzlet felkeresése javasolt.

A fotópapírok felületkezelése és textúrája hatással van a fényképek minőségére, esztétikájára. A fényes felületű fotópapírok a hagyományos fotók hatását adják, azonban kényesek.

A matt fotópapírokra kontrasztos hatású fényképeket nyomtathatunk, ujjlenyomatok nélkül, de a legszebb eredményt a félmatt fotópapírok adják, ezek a leginkább megfelelőek fényképek nyomtatásához.

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom