nappali

Az otthon a pihenés és nyugalom szigete kellene, hogy legyen. Mégis rengeteg ember számára nem jön át ez az élmény. Egész héten hajtanak a munkában, majd mikor hazaérve leroskadnak a tv elé, valami hiányzik. Nem feng shui kaliberű dolgokról akarok beszélni neked, ez egyszerű pszichológia. Lássuk miről is van szó.

Az emberi elme asszociációkkal operál. Meglát egy színt, például a vöröset, majd egyből különféle érzelmekre asszociál: szenvedély, vágy, harag, agresszió, melegség, életerő és így tovább. Ez nem csak az otthonod színeire, de a berendezési tárgyakra is igaz, például a bútoraidra.

Mi a tanulság? A megfelelő bútorzat, a szépen berendezett otthon önmagában is pihentet. „Üdítő a látvány” – ahogy a mondás tartja. A megfelelőséghez pedig törekednünk kell az esztétika és a funkcionalitás egyensúlyára.

A megfelelő komód kiválasztása

A hálószobád bútorzatáról valószínűleg a megfelelő ágy kiválasztása jut eszedbe először. Erről ezért most nem is szeretnénk írni: mindannyian tudjuk, milyen fontos a pihentető alváshoz a tökéletes ágy megtalálása. Mi most egy teljesen más perspektívából, a hálószoba másik elengedhetetlen kellékéről ejtünk szót: a komódról.

Egy jó komód fontos eleme minden hálónak: itt tárolod a fehérneműid, a tetején az ébresztőórád, az olvasólámpád és a családi fényképeid. Komódok terén széles választék áll rendelkezésedre.

Fontos, hogy a funkcionalitás, mint a megfelelő méret és a tárolórekeszek száma mellett az esztétika is jelentős szerepet kapjon. Egy, a hálószobád színeivel megfelelően harmonizáló komód nem csupán bútordarab, de dísztárgy is egyben. Ezt mindig tartsd észben a kiválasztásánál.

Nappalid központi eleme: a dohányzóasztal

Milyet szeretnél? Kicsit? Nagyot? Üveglaposat? Tölgyfát? A dohányzóasztalok kiválasztásánál kicsit több tér jut a funkcionalitásnak. A komóddal ellentétben nem csupán díszítő és tároló funkciót tölt be, de aktív használat alatt áll a mindennapokban.

A szituáció teljesen fordított, az olyan tárolókat, mint egy komód, hajlandóak vagyunk funkcionális alapon kiválasztani, habár nem használjuk őket aktív cselekvéshez. Ezzel szemben az asztalok funkcionális mivoltát teljesen lebecsüljük, holott centrális elemei a társas életünknek.

Legyen szó például kártyázásról, beszélgetés közbeni nassolásról vagy bármely egyébről, mind a dohányzóasztal körül folyik. Figyeljünk oda erre. Maradj velünk, és tanulj meg többet a megfelelő bútorok kiválasztásáról. Tedd komfortosabbá velünk az otthonod!

Kép forrása: Shutterstock.com / Szerző: Photographee.eu

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert