kertészkedés

Azt gondolhatjuk, hogy télen pihen a kert, pihen a kertész is. De nem így van. Az igazi kert szerető ember ilyenkor is dolgozik, csak másfajta munkát végez, kertet tervez, ültethet is, előmetszést végez. Sőt beszerezheti a kertészkedéshez még szükséges dolgokat.

A kertet szeretők már alig várják, hogy újra tavasz legyen, és elkezdhessék a kerti munkákat. Sokan gondolják úgy, hogy a januári időszak unalmas a kertészek számára. Pedig sok mindent lehet tenni a kerti munkák előkészítéséhez.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy milyen munkák vannak a kertben a téli időszakban.

Tervek a kerthez

Hazánkban az a jellemző, hogy tavasztól- őszig nyílnak a virágok, zöldelnek a lombok, azonban az ősz végére minden szín eltűnik a kertből, lehullanak a falevelek, csak az örökzöldek maradnak. A téli időszak, a hideg január többek között arra is kiváló, hogy feltérképezzük a kertünket. A kertet egész évre érdemes terveznünk és építenünk.

Ilyenkor januárban, készítsünk terveket, fényképeket, tervezzünk akár papírlapon, rajzoljuk be azokat a részeket amelyeket szebbé, jobbá lehet tenni. A télen kopár területeket most fel lehet térképezni –  és bár ültetni csak tavasszal ajánlatos -, hogy mivel szeretnénk bővíteni a kertünket.

Itt már csak a fantáziánk szab határt az elképzeléseknek, hogy milyen és mennyi téli növényt szeretnénk ültetni, hogy télen is szép legyen a kertünk. A mezőgazdasági kisgép webshop kínálata ráadásul lehetőséget ad arra, hogy a munkálatokat gyorsan és hatékonyan végezhessük el.

Téli ültetés

Ültetni télen is lehet ha az ásó belemegy a földbe és nem fagyott a talaj. A fás szárú növényeket, amelyek nedvkeringése télen leáll azokat ilyenkor is lehet ültetni. Lehetnek szabadgyökerű vagy konténeres növények a lényeg, hogy a gyökerük a föld alá kerüljön.

Az évelő növények közül a piros és sárga vesszejű somok, a madárbirs aminek narancsvörös ősszel a lombszíne, élénkpirosak a  bogyói, a kúszó kecskerágó, a hanga kiváló dísze lehet a téli kertnek. Nagyon szép a díszkáposzta, az árvácska, a téli jázmin sárga virágai, a tűztövis örökzöld leveleivel, piros, sárga, narancssárga bogyóival önmagában is szép télen.

Ültethetünk a bokrok alá hagymás növényeket azok már a tél végétől virágoznak, viszont a bokrok levelei csak áprilisban hajtanak ki igazán. Készüljünk fel előre mit akarunk telepíteni és úgy menjünk vásárolni, hogy ne az érzelmeink döntsenek.

Téli munkák a kertben

Az előmetszést sok növénynél lehet alkalmazni, amit tavasszal 2-3 rügyre metszenénk, azt ilyenkor kicsit magasabbra hagyva metsszük meg. Így ha a fagy és a jegesedés miatt a 2-3 szemre metszett növény megfagyna, elpusztulna, magasabbra metszve nem fog és megmenekül a növényünk.

Január hónapban a kerti szerszám felkészítési időszaka, de a fák kérgét is le lehet már tisztogatni a megbúvó kórokozóktól. Február végén meg lehet kezdeni az első lemosó permetezést is.

Összegezve: Télen tehát legalább annyi munka van a kertben, mint bármely másik évszakban. Bőven van mit csinálni odakint, az ültetéstől kezdve egészen a metszésig.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert