zöldség
Még hogy télen nincsenek zöldségek?!

Nyáron nem okoz túl nagy fejtörést, hogy összeállítsunk egy könnyed salátát, akár zöldségekről, akár gyümölcsökről van szó. Ha viszont minderre télen tennénk kísérletet, némileg nehezebb dolgunk akad.

És bár lehet, hogy a téli zöldség nem a legideálisabb salátához, de remek ételek készíthetőek a segítségükkel. Hasonlóan igaz ez a gyümölcs esetében is, így tehát nincs más dolgunk, csak feltérképezni a terepet, és kitalálni a lehetőségeink alapján a következő heti menüt!

Ha listába szedjük a leghidegebb évszakban is rendelkezésünkre álló terményeket, lényegesen könnyebb dolgunk lesz a tervezéskor. Nagyon fontos, hogy mivel télen jóval nehezebb megfelelő mennyiségű vitaminhoz jutni, kellő odafigyeléssel tervezzük meg az étkezéseinket.

De nézzük is, miből főzünk ilyenkor! Az egyik legjobb választás a sárgarépa. Hogy miért? A felhasználási módjainak száma közelít a végtelenhez. És bár talán elsőre bizarrul hangzik, a kapros répafőzelék isteni, friss ízű étel, a répafasírt a vegetáriánusok és vegánok egyik kedvence lehet könnyű elkészítési módja miatt, de a reggeli sárgarépalé is roppant üdítő lehet a hideg reggeleken.

Ha pedig a már a vitaminokat emlegettük, az egyik titkos befutóról is szót kell ejteni, ami nem más, mint a cékla. Nem a hagyományos ecetes cukros változatra gondolunk, hanem például a kakukkfüves sültre, de a fentebb már emlegetett saláta ebből a számos lehetőséget rejtő, csodazöldségből igazán ízletes változatban készíthető.

A karalábé valóságos vitaminbomba, az íze pedig elég édeskés ahhoz, hogy a válogatósabb családtagokat is meggyőzze, érdemes a fogyasztásra. Még nem esett szó a tél legnagyobb befutójáról, ami az ünnepi menüsorban is felbukkan különféle formáiban, de nem szabad hagyni, hogy csak a decemberi ételekre korlátozódjon a felhasználása.

Hogy miről is van szó? Természetesen a káposztáról! Télen ez az egyik legjobb forrása a C-vitaminnak, így ha jót akarunk magunknak, válasszuk ezt az olcsó, finom és egészséges zöldséget, amit ráadásul a fogyókúrázok is bátran fogyaszthatnak.

Ha pedig már a diétánál tartunk, ennek másik remek kiegészítője lehet a zeller, ami nem csak kalóriaszegény, de isteni mártogatós is. Ezzel a vacsorák gondja le van tudva, ha pedig ötlettelenek vagyunk magát a mártogatnivalót illetően, az előbbi zöldségek szinte mind alkalmasak valamilyen zöldségkrém elkészítésére, például csicseriborsóval vegyítve.

Ha szezonális gyümölcsöt szeretnénk fogyasztani, nem lesz könnyű dolgunk, de természetesen van megoldás, nem kell lemondanunk a friss finomságokról. Ilyenkor ugyanis találunk almát, ami akár nyersen, akár sütve egy kis fahéjjal finom csemege.

Ilyenkor a csonthéjasokat se mellőzzük, nem csak ízük, de magas ásványi anyag tartalmuk miatt se. Arról pedig nem is beszéltünk, hogy ezek kombinációja, mármint az almáé és a csonthéjasoké, milyen nagyszerű alapot biztosítanak egy finom süteménynek, amit egy forró teával fogyasztva a tízóraink vagy az uzsonnánk is megvan.

Ha pedig mindezt nem szeretnénk a hidegben bóklászva összeválogatni, akár az online áruházat bejárva is megtehetjük, és így is garantáltan minőségi termékeket kapunk, alig néhány órával a betakarításuk után.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Mozaik