öntözőrendszer
öntözőrendszer

Kép forrása: Pixabay.com

Egy szivattyú megvásárlása nem olcsó dolog, de mivel egy ilyen beruházás hosszú évekre szól, rendszerint nem sajnálja az ember a befektetett pénzt. Hiszen a következő időszakban biztosan nem lesz gond a kert öntözésével, a medence feltöltésével vagy a kerti tó vízzel való ellátásával.

Mindez azonban csak akkor igaz, ha megkapja a szivattyú a megfelelő gondoskodást üzemen kívül is. Ebben a bejegyzésben mindent összegyűjtöttünk, amit a szivattyú téliesítéséről tudni érdemes.

Mivel az ősz még igen szeszélyes és úgy tűnik, csak nemrég múlt el a nyár, ilyenkor sokan hajlamosak tologatni az odakinn esedékes teendőket.

A szivattyú téliesítésével viszont nem szabad várni, ugyanis ha beköszöntenek az első fagyok, tönkre is mehet a szerkezet. Pontosan ezért már most ajánlott elvégezni a szükséges lépéseket, hiszen az időjárás egyre kiszámíthatatlanabb és gyakorlatilag bármikor jöhet egy fagyos éjjel.

Lássuk lépésről lépésre, mit kell tenni a szivattyú télre való felkészítéséhez!

1. Áramtalanítsd a szivattyút!

Még mielőtt bármihez is hozzá fognál, mindenképpen áramtalanítsd a szivattyút, majd ezt követően óvatosan csatlakoztasd le a szerkezetet szívószálról, majd pedig a nyomóoldalról! Így már teljes biztonságban tudod elvégezni a következő lépéseket és készítheted fel a fagyos hónapokra a szivattyúdat, amely egész nyáron át szorgalmasan dolgozott.

2. Engedd ki az összes vizet a szivattyúból!

A fagyok beköszönte előtt mindenképpen ki kell préselned az utolsó csepp folyadékot is a szivattyúból. Ellenkező esetben víz marad a rendszerben, amelynek térfogata a fagy hatására megnő és kárt tesz az alkatrészekben vagy akár magában a borításban is. Ehhez lényeges, hogy ne csak nagyjából öntsd ki a szerkezetből a vizet, hanem a leeresztő csavart is használd.

Ennek elvégzéséhez tedd szabaddá a szívó vagy nyomócsatlakozót, így levegőt kap a szerkezet. Ezután csavard ki a csavart és emeld meg a szerkezet hátsó felét. Így néhány perc múlva már ki is ürül belőle a víz. Ha pedig teljesen biztosra szeretnél menni, egy kompresszort is bevethetsz a siker érdekében. Ezáltal a rendszeren átáramló levegő garantáltan kitisztítja az utolsó csepp vizet is a rendszerből.

3. Itt az ideje az éves karbantartásnak is

Ha már egyébként is időt szánsz a téliesítésre, érdemes ilyenkorra ütemezni az éves karbantartást is. Akkor is érdemes ezt elvégeztetni, ha alapvetően semmi gondot nem tapasztaltál a működés során.

Ha egy szakember évente egyszer ránéz a szivattyúra, a rejtett hibákra is fény derülhet, de ha úgy látja, egy-egy alkatrész elkopott vagy elhasználódott, azelőtt cserélheti ki, hogy felmondanák a szolgálatot. Így tavasszal biztosan nem érnek majd meglepetések. Nem beszélve arról, hogy ezzel az apró odafigyeléssel akár évekkel megnövelheted a szivattyú élettartamát.

Fontos, hogy ha nem vagy rutinos szerelő, akkor mindenképpen bízd szakemberre ezt a műveletet, mert bár úgy tűnhet, nagyon egyszerű szétszedni, megtakarítani és átnézni a belső részeket, összerakni már nem lesz ilyen egyszerű. Ha pedig úgy indítod be, hogy valami nincs a helyén, több kárt csinálhatsz mint hasznot, hiszen akár tönkre is mehet az egyébként remek állapotban levő szerkezeted.

4. Tárold megfelelően!

Bizony, ez is külön odafigyelést igényel, ugyanis nem elég, ha tökéletesen vízteleníted és karbantartod a szerkezetet. Nagyon lényeges, hogy a téli hónapok során száraz és fagyvédett helyen tárold egészen tavaszig. Így biztosíthatod azt, hogy soha ne legyen nulla fok alatt a hőmérséklet és mikor az első meleg napsugarakkal újra beüzemeled, maradéktalanul fog működni.

Ha a fenti pontokon végig haladsz és mindent lelkiismeretesen elvégzel, akkor biztos lehetsz abban, hogy a szivattyúd sokáig hű társad lesz a kerti munkák során. Éveken át öntözheted a segítségével a kertedet, feltöltheted a medencédet, elláthatod vízzel a kerti tavadat, de a szennyvíz elszállításában is segítségedre lehet. Ehhez pedig csak egy kis odafigyelés szükséges az ősz folyamán.

Forrás: Szivattyualkatresz.hu

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert