téltemető

A téltemető (Eranthis hyemalis) bemutatása, gondozása

téltemető

Kép forrása: Pixabay.com

A téltemető (Eranthis hyemalis) a boglárkafélék családjába tartozó védett évelő növény. Az apró, alig arasznyi téltemető természetes élőhelyét a ligeterdők, gyertyános-tölgyesek jelentik, ahol háborítatlanul összefüggő élénksárga szőnyeget alkothat.

téltemető

Kép forrása: Pixabay.com

Élénksárga virága alatt, valamint szárán erősen szeldelt, mutatós leveleket is visel. Kertünkben félárnyékos évelő ágyba érdemes ültetni, a már február végén is virágokat bontó, igazán vidám kis növényt. Amellett, hogy védett, a téltemető mérgező növény is!

téltemető

Kép forrása: Pixabay.com

A téltemető nem igényel túl sok gondoskodást, elsősorban a talajjal szemben igényes. Kedveli a tápanyagban gazdag, humuszos, jó vízáteresztő képességű talajt. Inkább a félárnyékot kedveli, ezért jó választás, ha árnyékosabb helyre keresünk évelő növényt.

téltemető

Kép forrása: Pixabay.com

Szaporítani hagymáról lehet ősszel. Az ültetés során figyeljünk rá, hogy ne legyen túl száraz a talaj, valamint, hogy hagymáit nagyon sekélyen, kb. 1,5cm mélyen ültessük el. Szaporodásában a természet is segítségünkre lehet, a termések magjait, a hangyák hordják szét.

Képek forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők