egészség

Az utóbbi években a kristálycukor közellenséggé lett kikiáltva, egyesek egyenesen a “fehér méreg” jelzőt ragasztották rá. Tombol az egészségpiac, a gyártók is átvették a trendet, és sorra jelennek meg a termékek cukormentes, vagy csökkentett cukortartalmú változatai.

Igen ám, azonban amit édesen szeretünk, annak édesnek kell lennie, ezért egyre nagyobb mennyiségben jelentek meg a termékekben a cukorpótló édesítőszerek. Azt gondolták mind a gyártók, mind pedig a fogyasztók, hogy milyen remek lóra tettek, hiszen kiiktatták a kristálycukrot. Valóban jobban jártunk így? Cikkünkben megvizsgáljuk ezt a kérdést.

A cukor és ami mögötte van

Az édes íz szeretetével együtt születünk, az anyatej édes íze örökre beég a szöveteinkbe. A Diet.hu áfonyás muffin diétás receptje gondoskodik arról, hogy egy édes, mégis egészséges reggelit tegyünk le a család asztalára. Sokan azonban teljesen száműzték a kristálycukrot az életükből gondolván, hogy az mennyire káros hatással van a szervezetre.

Az utóbbi időben egyre aggasztóbb híreket hallunk a cukorpótló szerekről, valamint a szénhidrátot szinte teljes mértékben mellőző diéták utóhatásairól.

Mi az az eritritol?

Az eritritol egy cukoralkohol, éppen úgy, mint a xilit. Édes ízű anyag, édességének mértéke körülbelül a cukor 70%-a. Mivel emellett a kalóriatartalma nulla, nincs utóíze, nem növeli vércukorszintet és a hashajtó hatása sem jelentős, ezért kiváló cukorpótlónak bizonyult.

Megdöbbentő felfedezés az eritritollal kapcsolatban

A Nature Medicine szaklap egy olyan tanulmány meglepő és ijesztő eredményét publikálta, melynek főszereplője az eritritol. Ez a népszerű cukorpótló nagyon sokféle termékben van jelen, ezért is félelmetes, hogy a kutatások párhuzamot vontak a vérrögképződés, stroke, szívinfarktus, valamint az eritritol használata között.

Azon szívbeteg emberek esetében, akik egyéb kockázati tényezővel is rendelkeznek, például cukorbetegek kétszeresére nő a fenti betegségek esélye abban az esetben, ha vérükben eritritol található. Ennek oka az, hogy ez az anyag elősegíti a vérlemezkék összetapadását ezáltal pedig serkenti a véralvadást.

A felfedezés tulajdonképpen a véletlen műve volt

A kutatók eredetileg azt az anyagot keresték az emberek vérében, ami előre jelzi a stroke-ot és a szívrohamot. Meg is találták, és legnagyobb megdöbbenésükre ez a vegyület nem más volt, mint az eritritol.

Hogyan reagáltak a hírre a gyártók?

Mivel számtalan termék édesítését oldják meg ezzel a cukorpótlóval, azonnal felmerült a kérdés, hogy biztonságos-e az eritritol, van-e bármi teendő a gyártók részéről? A cukorpótlók európai gyártói szövetsége (European Association Of Polyol Producers) egyelőre kivár arra hivatkozva, hogy a kutatások részleteit még nem ismerik pontosan.

Mindenesetre az eredmények tükrében a kutatás vezetője azt ajánlja, hogy aki tud tartózkodjon az eritritol fogyasztásától főképpen akkor, ha valamilyen rizikótényezővel rendelkezik a stroke szempontjából.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom