térelválasztás

Miért az örökzöld a legjobb megoldás, ha kültéri térelválasztásról van szó? Mert természetes, egy designer kaspóba ültetve pedig nagyon stílusos látvány.

Térelválasztás stílusosan?

A térelválasztás sokszor okoz dilemmát, akár egy nagyobb teraszról, akár kertes házról beszélünk. Szeretnél egy kis intimitást, de nem tudod, hogyan oldd meg? Mert egyszerre célod a tér elkülönítése és a hangulat megőrzése?

Az egyik lehetősége a lézervágott, mintás fal, melyre akár növényt is futtathatsz. Sokféle árnyékolófal létezik, mely persze arra is alkalmas, hogy megtörje a teret és takarjon. Ha viszont természetes, zöld térelválasztóra vágysz, akkor tökéletes megoldás lesz az örökzöld növény.

Akár egy nagy kertet is kisebb blokkokra oszthatunk velük. Hiszen ma már a kert egy szabadtéri nappali, kinti konyha és mellette még sok más is, így aztán itt is felmerül a stílusos térelválasztás igénye.

De ha például egy társasházi lakásban laksz, ahol nagy teraszod van, akkor szintén okod van arra, hogy örökzöldet válassz. Hiszen így tudsz szellősen, mégis egyértelműen határokat szabni. Nem csak a szomszéd terasztól határolod el az erkélyt, de bájos, zöld kuckót teremthetsz magatoknak, télen-nyáron.

Miért válassz örökzöldet?

Természetesen azért, mert örökzöldek. Minden évszakot jól tűrnek, hidegben-melegben szép zöldek maradnak. Ezért egész évben díszíthetik a teraszodat. Sőt, metszeni sem feltétlenül kell őket, és nem igényelnek extrém mennyiségű törődést, locsolást.

Télen például elég hetente egyszer öntözni a fenyőféléket. Míg ha díszfüveket választasz – melyek azonban dekorációs célra alkalmasak, de térelválasztásra aligha- még kevesebb dolgod lesz a locsolással.

Ha örökzöld ültetésén töröd a fejed, azonban unalmasnak tartod a tuják látványát, akkor válassz más növényt. Mert más örökzöldek is léteznek, csak körül kell nézni!

kaspó

Kép forrása: Pottery Pots

A boróka különböző fajtái például változatos megjelenésük miatt érdekesek. A boróka egyébként nagyon jól tűri a hideget és a meleget is, Magyarországon bárhol ültethető kültérre. A különböző törpefenyők is mutatósak.

Most nagyon trendinek számít szinte minden örökzöld bonszáj és törpefenyőfajta, főleg, formára nyírva. A geometrikus forma, a gömb vagy a spirál nem csak divatos, de izgalmas látványt is nyújt a kertedben. Mi a legjobb tehát az örökzöldekben? Ellenállóak, mutatósak és formára metszheted őket. 

Ültesd stílusos kaspóba

Hogy nézzen ki a térelválasztó? A válogatott örökzöldeket érdemes egy letisztult, designer kaspóba ültetni, így lesz igazán elegáns az összhatás. A nagyméretű kültéri kaspók alkalmasak erre.

Például kocka formájú kültéri kaspóba is ültetheted a választott növényeket, melyek nem csak jól mutatnak, de kiválóan takarnak is. Nem fontos túl sűrűn elhelyezned őket, persze mindez azon is múlik, hogy mennyire szeretnél elhatárolódni a szomszéd terasztól vagy kertrésztől. Hiszen a jelzésértékű határvonal és a megfelelő intimitás akkor is meglesz, ha 40-50-100 cm-es hézagokat hagysz a növények között.

A magasra felnyúló térelválasztó, úgynevezett boríték-kaspók az utcafronti teraszok, erkélyek hasznos dizájneleme lehet.

Elegáns, fehér kaspót vagy virágládát is választhatsz, amely a minimál stílust erősíti ugyan, de letisztult modern megjelenése minden térben jól mutat. Eleganciát sugároz, és nagyszerűen mutatnak benne a formára nyírt örökzöldek.

Előfordulhat, hogy az íves kaspókat kedveled, ami jól mutat a kertben vagy a teraszon. A kaspóba ültetett örökzöldek különleges, mégis természetes látványt nyújtanak, gondozásukkal, metszésükkel pedig te formálhatod a kert megjelenését.

Képek forrása: Pottery Pots

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert