gyomirtás kézzel

A kertészkedés kedvelt hobbi, ám nem minden része leányálom. Ilyen a gyomirtás is, amelyet szeretne minél egyszerűbben, minél hatékonyabban megoldani az ember, eközben azonban fontos, hogy ne tegyen kárt a növényekben, és ne használjon olyan anyagot, ami veszélyes a gyermekekre, háziállatokra. Jó hír: természetes módszerekkel is megoldható a tökéletes gyomirtás.

A természetes gyomirtáshoz sok jó ötletet olvashatunk az interneten, ezek között mindenki megtalálhatja a megfelelő lehetőséget. Mi a kertszépítés.com gyűjtéséből szemezgettünk.

Kézzel, kukoricaliszttel, ecettel

A legtermészetesebb, legegyszerűbb megoldást mindenki ismeri: ez a kézi gyomirtás. Persze az egyszerűségét csak arra értjük, hogy nem bonyolult az eljárás, azaz elég gyökérrel együtt kitépni a nem kívánt gyomnövényeket, viszont nagy felület esetén ez egy igencsak időigényes feladat.

Ha nekiállunk, mindenképp használjunk kerti kesztyűt a feladathoz: ez egyrészt védi a bőrünket, másrészt megakadályozza a nem kívánt magok elszóródását.

A kukoricaliszt működése is egyszerű: olyan alapanyagokat tartalmaz, ami megakadályozza, hogy a magvak kicsírázzanak, így a kezdeteknél állítja meg a gyomok elterjedését. A veszélye annyi, hogy a hasznos növényeket is megállítja, így azok környékén ne alkalmazzuk.

Az ecet szintén természetes hozzávaló: elég vele pumpás permetezővel kezelni a problémás területet, majd várni a nap sugarait, hogy azok aktiválják a tulajdonságait. Itt is vigyázni kell, hogy a kedvenc virágainkra ne kerüljön belőle.

Forró vízzel, konyhasóval, gyomirtó szappannal

Ismered a mondást, hogy „forró vizet a kopaszra”? Nos, egy a gyomok esetében is elterjedt módszer. Egy kellemetlen gyomnövényt érdemes a vízforralóból érkező, tűzforró vízzel megöntözni, ez garantáltan eredményes és természetes mód annak kiirtására.

Ha elsőre nem megy, ne add fel, lehet, hogy csak mélyre nyúlik a gyökere – próbáld másodszor, harmadszor is, előbb vagy utóbb sikerrel jársz.

További ötletre van szükséged? Ugyancsak hatékony a gyomok elpusztításában a konyhasó, amit a gyomok tövéhez kell tenni, hogy a csapadék eljuttassa azt a gyökerekhez.

Ismert a gyomirtó szappan is, ami ecet, só és mosogatószer egyenlő arányú összekeverésével alkotható meg. Amit ezzel lelocsolsz, az a növény nem sok jóra számíthat!

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert