erdő

Kép forrása: Pixabay.com

Természetvédelmi szervezetek szerint az erdőtörvény módosításának tervezete visszalépés az erők védelmi és közjóléti funkcióiban. A WWF Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület hétfőn az MTI-nek küldött közös közleményükben hangsúlyozzák, a hatályos, 2009-es erdőtörvény jól felépített koncepció mentén több terülten jobb szabályozást hozott, megmaradtak az erdőgazdálkodók alapvető köztelezettségei, a közérdekű korlátozások hagyományos rendszere.

Előrelépés volt a természetességi kategóriák bevezetése, vagy a folyamatos erdőborítás melletti „örökerdő” gazdálkodást lehetővé tévő nem-vágásos üzemmódok létrehozása – közölték.

A civilszervezetek szerint a tervezetben a lazító jellegű módosítások az erdők intenzívebb gazdasági hasznosítását tennék lehetővé, ugyanakkor a védelmi és közjóléti funkciók terén visszalépés várható.

Gálhidy László, a WWF Magyarország Erdővédelmi programjának vezetője a közleményben elmondta: a módosítás elsősorban arra irányul, hogy az erdők gazdasági célú hasznosítása kevésbé szigorú körülmények között történhessen.

Kép forrása: Pixabay.com

Forrás: MTI

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Természetvédelem