létra

Közeledik az őszi gyümölcsszezon, emellett bármikor szükség lehet egy jó létrára otthon, akár festünk, akár az ereszcsatornát akarjuk megtisztítani a színes őszi levelektől.

A magasban dolgozni azonban nem veszélytelen dolog, a rossz minőségű, vagy rosszul megválasztott létrákhoz rengeteg kisebb-nagyobb baleset köthető, főleg idősebb korban, amikor már rosszabb az egyensúlyérzék és a mozgáskoordináció.

De milyen is egy jó létra? Manapság már óriási a kínálatból választhatunk, ezért összeszedtünk néhány tippet, ami segíthet eligazodni a létrák és állványok rengetegében.

Óvatosan a fa létrákkal!

Régen a bútorokhoz hasonlóan szinte minden létra fából készült, nem véletlenül: a fa egy univerzális, mindenütt fellelhető alapanyag. Amellett, hogy súlya stabillá teszi, van vele jó pár probléma, például, hogy öregedik és korhad.

Az elöregedett fa létrák rozogák, kikoptak rajtuk a fokok – amelyek gyakran mozognak is, emellett pedig az alsó részük kisebb stabilitást biztosít, mint a fém létráké.

Ha az otthoni fa létrán az öregedés jeleit észleled, érdemes elgondolkodnod egy alumíniumból készült darab beszerzésén – az alumínium létrák könnyűek, stabilak, emellett sokféle kialakítással készülnek (teleszkópos stb.), ami rugalmasabb használatot tesz lehetővé.

Alaposan gondold végig az igényeket!

A mai világban sokszor azonnal döntünk – észbe kapunk, hogy a gyümölcsszedéshez kell egy létra, elrohanunk egy boltba, és veszünk egyet, aztán pár hónappal később rájövünk, hogy túl sok helyet foglal, vagy épp nem alkalmas rá, hogy kitisztítsuk az ereszt.

Érdemes tehát előre gondolkodni: milyen magasságban fogok dolgozni? Mennyi időt fogok a létrán tölteni? Milyen súlyú eszközöket viszek magammal? Mennyi helyem van a létra tárolására, kell-e szállítanom majd?

Kültérben és beltérben egyaránt fogom használni? Van hol tárolnom az egyéb kerti szerszámokkal együtt? Ha ezeket a kérdéseket átgondoltuk, már látjuk, milyen szempontoknak kell megfelelnie az ideális létrának.

létra választás

Kép forrása: Freepik.com

Első a biztonság

A balesetek elkerüléséhez nagyon fontos, hogy biztonságos, stabil, és kellően magas létráról dolgozzunk. A munkamagasságnál vegyük figyelembe, hogy a felső fokokra már nem szabad felállni, csak a létra felülről számított harmadik-negyedik fokára, így egy hat méter magasban elvégzendő feladathoz nem elég egy hatméteres létra.

Az eszköz teherbírása szintén fontos: a testsúlyunk mellett ne feledkezzünk meg a szerszámok (pl. motorfűrész) súlyáról sem, inkább „lőjünk fölé”. Egy 150 kg-os teherbírású létra általában elég a legtöbb ház körüli munkához.

A fokok és a dobogó bordázottsága szintén fontos, ugyanis ezek biztosítanak extra tapadást nedves, esős időben is.

Milyen létratípusok közül tudok választani?

Ha csak egy pici hiányzik, hogy elérjük a legfelsőbb polcot, lehet, hogy elég egy fellépő. A billegő fa stokedlik helyett itt is érdemes egy stabilabb darabot választani!

A legegyszerűbb létrák az ún. támasztólétrák, amelyeket egyszerűen nekitámasztunk a fának, falnak vagy párkánynak. Mivel nem lehet őket összecsukni, tárolásuk nagyon helyigényes, és sok feladat elvégzésére nem alkalmasak, például kisebb gyümölcsfákról nem lehet gyümölcsöt szedni velük (sokszor a nagyobbakról is csak nehezen), nem alkalmasak beltéri festésre, emellett nem is túl stabilak. Ezzel együtt viszont jó választást jelenthetnek, ha például az ereszcsatornát kell kitisztítani.

A tolólétrák olyan támasztólétrák, amelyeknél az egyik rész elcsúszik, és különböző magasságokban rögzíthető, ezzel helytakarékos tárolás mellett magasabb munkamagasságot érhetünk el.

Az állólétrák már sokkal jobb használhatósággal rendelkeznek: szinte bárhol fel lehet őket állítani, és jóval stabilabbak, mint a támasztólétrák. Kaphatóak egy oldalon járható és két oldalon járható kivitelben is. Az egy oldalon járható létráknál nagy segítséget jelent a kapaszkodókeret, emellett sok darab dobogóval rendelkezik, amely kényelmesebb, stabilabb állást biztosít.

A teleszkópos, összecsukható létrák nemcsak könnyen tárolhatók és szállíthatók, hanem az adott munkához szükséges magasságra is tudjuk állítani őket, ami kényelmesebb és biztonságosabb munkavégzést tesz lehetővé.

A királykategóriába pedig az ún. univerzális létrák tartoznak: ezek a létrák használhatók tolólétraként, támasztólétraként és állólétraként is. Stabil, biztonságos, könnyen szállítható darabok és a legtöbb igény lefedhető velük.

Ha jó minőségű termékek közül szeretnél válogatni, látogass el a Zákány Szerszámház oldalára, ahol kedvező árú létrák és állványok széles választéka vár – ha pedig kérdésed van, keresd őket bizalommal!

Képek forrása: Freepik.com; Unsplash.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert