zuhanyrózsa
zuhanyrózsa

Kép forrása: Pixabay.com

Sokan bosszankodunk a magas vízszámla láttán, de nem gondolunk bele a valódi okaiba – tudhatjuk meg a Zöld magazin cikkéből.

A legtöbben tisztában vagyunk vele, hogy zuhanyozni sokkal takarékosabb, mint kádfürdőket venni. Minden nap legalább egyszer, de esetenként kétszer is a zuhany alá állunk, pedig az egészségügyi ajánlás szerint ezt elegendő lenne két-három naponta tenni.

A maratoni zuhanyzástól ugyanakkor már a környezetvédők intenek, akik szerint ideális esetben mindössze 5 percet kellene a vízsugár alatt töltenünk. Nem szorgalmazzák masszázszuhany és a speciális zuhanyfejek használatát sem, kizárólag a legegyszerűbbet, amely körülbelül 8 liter vizet enged át egy perc alatt.

A lakosság többsége ugyanakkor nem veszi komolyan ezeket az intelmeket. Átlagosan 7-11 percet tölt a zuhany alatt, ráadásul nagyobb teljesítményű, percenként körülbelül 15 liter vizet áteresztő zuhanyfejet használ.

Legrosszabb esetben akár 165 liter vizet is elzuhanyozhatunk egy ilyen alkalommal, amivel akár kétszer is megtölthettük volna a kádat.

A bűntudatot legfeljebb a zöld energiaforrások használatával kompenzálhatnánk, ám a legtöbb háztartás még mindig a magas szén-dioxid kibocsátással járó gáz- és olajalapú energiát használja a víz felmelegítésére.

Az elzuhanyzott víz ugyanakkor csak a fogyasztásunk harmadáért felel: a maradékot mosás, mosogatás, vécézés, főzés, takarítás és viráglocsolás közben használjuk fel.

Kép forrása: Pixabay.com

Női magazin / Caramella / Férfi magazin / Férfinet / Üzleti magazin

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Mozaik