tölgylevelű hortenzia

A tölgylevelű hortenzia (Hydrangea quercifolia) bemutatása, gondozása

tölgylevelű hortenzia

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Eric in SF

A tölgylevelű hortenzia (Hydrangea quercifolia) kb. 3 méteres maximális magasságot elérő, az USA délkeleti területiről származó rendkívül mutatós cserje.

Díszítőértékét hófehér színű, kissé rózsaszínesre színeződő bugás virágai, tölgyhöz hasonló, karéjos, zöldszínű, majd ősszel bronzos árnyalatú levelei adják. Jól bírja az árnyékot, ezért természetes hatású kertek, és parkok kedvelt árnyéktűrő növénye.

A tölgylevelű hortenzia főként árnyékos, félárnyékos helyen érzi jól magát, a délutáni és kora reggeli, kevésbé erős napfényt kedveli.

Talajok közül leginkább a savas, vagy semleges kémhatású, jó vízáteresztő, kissé nedves talajt kedveli. Bár elviseli a szárazságot, mégis érdemes öntözni, mivel csak ekkor fejlődik és virágzik igazán szépen. Metszést nem igényel, elég csak a beteg, vagy öreg hajtásokat levágni.

Az idősebb növények jó fagytűrő képességűek, a fiatalabbakat, érdemes takarással óvni. Szaporítani legegyszerűbben nyáron lehet zölddugványozással, de próbálkozhatunk bujtással, valamint magvetéssel is.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Eric in SF

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék