Szobanövények

A tompalevelű törpebors (Peperomia obtusifolia) gondozása

Tompalevelű törpebors (Peperomia obtusifolia)
Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Jerzy Opioła

A tompalevelű törpebors (Peperomia obtusifolia) bemutatása

Tompalevelű törpebors (Peperomia obtusifolia)

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Jerzy Opioła

A tompalevelű törpebors az egyik leggyakrabban forgalmazott törpebors faj. Eredeti élőhelye Florida, Mexikó és Karib-térség, itt örökzöld növényként él.

Díszítőértékét, húsos, kerek, kissé fényes levelei adják, melyek lehetnek egyszínű zöld, valamint zöld és világossárga mintásak.
Ha utóbbit szeretnénk megvásárolni, akkor a Peperomia obtusifolia ’Variegata’ változatot kell keresni.

A tompalevelű törpebors, nagyon hálás növény. Gondozása rendkívül egyszerű, kezdő szobakertészeknek sem jelent kihívást. Ha olyan növényt szeretnénk tartani, ami mutatós, ugyanakkor kis helyen is elfér remek választás.

A tompalevelű törpebors (Peperomia obtusifolia) gondozása

Elhelyezés

A tompalevelű törpebors átlagos fényigényű szobanövény, színes levelű fajtái, valamivel több fényt igényelnek. A színes levelű fajták számára világos, de nem napos hely az ideális, a zöld levelűeket világos, nyáron félárnyékos helyen tartsuk.

Páratartalom

A tompalevelű törpebors az átlagos páraigényű szobanövények sorát gyarapítjaSzáraz, fűtött levegőjű szobába húsos levelei miatt jó választást jelent.

Öntözés, tápoldatozás

A tompalevelű törpebors vízigénye átlagos, földjét csak kissé tartsuk nedvesen. Télen csökkentsük az öntözések számát, ilyenkor ne legyen a földje nedves, a hideg és a rothadásveszély miatt. Áprilistól szeptemberig háromhetente kapjon tápoldatot a növény, egyéb időszakokban a tápoldatozás elhagyható.

További teendők, átültetés, szaporítás

Átültetésre tavasszal vagy nyáron van lehetőség B virágföldbe. A felkapaszkodott, megnyúlt, példányokat óvatosan vissza kell vágni. Szaporítása levél vagy fejdugvánnyal lehetséges.

Kártevők, betegségek

Kártevők közül a levélfonálférget lehet megemlíteni, egyéb kártevő általában nem támadja meg. Ha nem megfelelően gondozzuk, előfordulhat, hogy hullani kezdenek a levelei, vagy rohadni a szára és a levelei.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Jerzy Opioła

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények