banán levél

A törpe banán (Musa sp.) bemutatása, gondozása

banán

A fiatal növény / Kép forrása: Pixabay.com

A törpe banán (Musa sp.), nagyobb méretű, tévesen fának tartott rokonaihoz hasonlóan egyszikű évelő növény.

A virágboltokban egy viszonylag kicsi, és ennek megfelelően apró cserében lévő növényt vásárolunk meg, azonban ez nem sokáig marad így, a törpe banán a 2 méteres magasságot is meghaladja kifejlett korában.

Mielőtt megvennénk, mindenképpen mérlegeljük, hogy biztosítani tudjuk-e számára a megfelelő nagyságú teret.

Vásárlását, március-április környékére időzítsük, így a teleltetésre, már erősebb, nagyobb növényünk lesz. Miután hazavittük, célszerű valamivel nagyobb cserépbe ültetni. A törpe banán, lakásban és szabadban is tartható.

Törpe banán tartása lakásban

banán levél

Kép forrása: Pixabay.com

Válasszunk számára meleg és világos helyet, mivel fényigénye nagy. A legideálisabb számára a 20-25 fok körüli hőmérséklet. Arra mindenképpen ügyeljünk, hogy a hőmérséklet 16foknál ne legyen kevesebb.

Ültetéséhez nagyméretű edényt válasszunk, amibe tápanyagban gazdag, enyhén savanyú földet töltsünk.

Mivel trópusi területekről származik, ezért igényli a magas páratartalmat, amit a levelek permetezésével biztosíthatunk. Vízigénye nagy, különösen nyáron, melegben ügyeljünk erre, télen jóval kevesebb vizet kapjon.

Az öntözés legyen rendszeres, de földje ne legyen túlságosan vizes.

Vízhiányra, valamint az alacsony páratartalomra a levelek barnulásával reagál a növény. Téli időszakban pedig a levelek rothadását idézhetjük elő, a levelekre, és a levél tövére kerülő öntözővízzel.

A nyári időszakban, havonta egyszer gondoskodjunk tápanyag utánpótlásáról is. Ha nem gondoskodunk megfelelő mennyiségű tápanyagról, valamint földről, akkor a növény növekedése megtorpan, és az új hajtások képződése is leáll.

Huzatra kényes, ezért ettől mindenképpen óvni kell. Ha megfelelően gondozzuk, akár 3-4 év elteltével terméssel is megörvendeztethet minket.

Törpe banán tartása szabadban

Szabadban való tartása is hasonlóan történik mint lakásban, azzal a különbséggel, hogy a növény ki van téve a nyári kánikulának, amelytől árnyékosabb, védett helyre történő áthelyezéssel óvhatjuk.

Gondoskodni kell a növény teleltetéséről is, ez történhet kb. 10 fok körüli hőmérsékleten, olyan helyen, ahol fényt is kap.

Termőkoráig, fűtetlen helyet is választhatunk számára, ebben az esetben takarással kell óvni a fagytól. Ha lakásban teleltetjük, keressünk számára a fűtőtesttől távol eső, de az ablakhoz közeli, világos helyet.

Képek forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények