törpe lonc

A törpe lonc (Lonicera pileata) bemutatása, gondozása

törpe lonc

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Puusterke

A törpe lonc (Lonicera pileata) Kínában őshonos, elterülő habitusú, kb. 80-90 cm-es maximális magasságot elérő örökzöld cserje. Bókoló hajtásain, dús levélzetet alkotó, hosszúkás, sötétzöld színű, fényes felületű levelek sorakoznak.

Tavasz végén fehér virágokat hoz, melyek többnyire rejtve maradnak a sűrű lombozat miatt. Később a virágokból lilás színű termés is fejlődik. Jól tűri a viszonylag kevés fényt, ezért fák alá is ültethető, rézsűk beültetésére is jól használható.

A törpe lonc egyszerűen nevelhető szívós cserje, amely elviseli a kedvezőtlen városi klímát, a szennyezett levegőt, valamint az átmeneti szárazságot is.

Ültetési helyéül világos, napos és félárnyékos helyet is választhatunk. Szárazabb periódusokban érdemes öntözni, ha tűző napra ültettük. A talaj típusára nem kényes, átlagos kötöttségű kerti talajban szépen fejlődik.

Metszetni nem kell, ha mégis szeretnénk metszéssel alakítani, azt a virágzást követően tegyük. Jól viseli a téli fagyokat. Kártevőkkel és betegségekkel szemben ellenálló, bár néha károsíthatja lisztharmat. Szaporítani félfás dugvánnyal lehet.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Puusterke

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Örökzöldek