Szobanövények

A törpebors (Peperomia Sp.) gondozása

ráncoslevelű törpebors
Peperomia caperata 'Rosso' / Kép forrása: Pixabay.com

A törpebors (Peperomia Sp.) bemutatása

ráncoslevelű törpebors

Peperomia caperata ‘Rosso’ / Kép forrása: Pixabay.com

A törpebors a borsfélék családjába tartozó, Amerika trópusi vidékeiről származó növény.

Szobanövényként népszerű a ráncos törpebors (Peperomia caperata), a nagylevelű törpebors (Peperomia magnoliifolia), a húsos, kerek leveleivel díszítő borsarc vagy tompalevelű törpebors (Peperomia obtusifolia) és a márványlevélként ismert (Peperomia argyreia) is.

Peperomia clusiifolia 'Jelly'

Peperomia clusiifolia ‘Jelly’ / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: James Steakley

Nagyon izgalmas külsejű, az itthon nem túl gyakori Peperomia clusiifolia ’Jelly’ melynek levelei kerekdedek, kissé hosszúkásak, és zöld, bézs, valamint rózsaszín árnyalatban, három színben játszanak.  

A törpeborsok között csüngő növekedésű, ámpolnába ültethető fajokat is találunk, ezek közül a Peperomia prostrata, a Peperomia ‘Isabella’ valamint a Peperomia rubella megtalálható a magyarországi kertészetek és webáruházak kínálatában.

Tompalevelű törpebors (Peperomia obtusifolia)

Tompalevelű törpebors (Peperomia obtusifolia)

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Jerzy Opioła

A tompalevelű törpebors az egyik leggyakrabban forgalmazott törpebors faj. Eredeti élőhelye Florida, Mexikó és Karib-térség, itt örökzöld növényként él.

Díszítőértékét, húsos, kerek, kissé fényes levelei adják, melyek lehetnek egyszínű zöld, valamint zöld és világossárga mintásak. Ha utóbbit szeretnénk megvásárolni, akkor a Peperomia obtusifolia ’Variegata’ változatot kell keresni.

A tompalevelű törpebors, nagyon hálás növény. Gondozása rendkívül egyszerű, kezdő szobakertészeknek sem jelent kihívást. Ha olyan növényt szeretnénk tartani, ami mutatós, ugyanakkor kis helyen is elfér remek választás.

Nagylevelű törpebors (Peperomia magnoliifolia)

nagylevelű törpebors

Peperomia magnoliifolia / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Michael Wolf

A nagylevelű törpebors bokrosodó növekedésű növény, mely Közép és Dél-Amerikából származik. Díszítőértékét a kerek levelek alkotta levélzet adja. A levelek színe változatos, lehet egyszínű világoszöld és kétszínű, zöld és világossárga színű (Peperomia magnoliifolia ’Variegata’).

A nagylevelű törpebors, nagyon egyszerűen gondozható növény, kezdő szobakertészeknek sem okoz problémát. Ha olyan növényt szeretnénk tartani, ami nem foglal sok helyet, nem kell vele sokat foglalkozni és még szép is, akkor tökéletes választás.

Ráncoslevelű törpebors (Peperomia caperata)

ráncoslevelű törpebors

Peperomia caperata / Kép forrása: Flickr / Szerző: Grigoris Deoudis / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A ráncoslevelű törpebors Brazíliában őshonos örökzöld növény. Díszét levélzete adja, melyet kissé ráncolt, kerekded, egyes változatoknál hosszúkás levelek alkotnak. 

Ez a törpebors faj, nagyon változatos külsejű. Az alap faj levele zöld színű a levelek formája pedig kerek kissé szív alakú.

ráncoslevelű törpebors

Peperomia caperata / Kép forrása: Flickr / Szerző: Grigoris Deoudis / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A Peperomia caperata ’Rosso’ levele zöld színű, míg a levél alsó fele élénkpiros, a levél formája pedig egészen hosszúkás. A Peperomia caperata ’Luna red’ bordós lila, a Peperomia caperata ’Metallic’ sötétlilás színben pompázik.

A ráncoslevelű törpebors, egyszerűen nevelhető szobanövény, kezdő szobakertészek is bátran próbálkozhatnak vele. Nem igényel sok törődést, kis helyen is elfér, rendkívül mutatós. Kívánhatunk ennél többet?

Márványlevél (Peperomia argyreia)

márványlevél

Peperomia argyreia / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A márványlevélként ismert (Peperomia argyreia) egyike a legszebb törpebors fajoknak. Eredeti élőhelye Brazília, Bolívia, Ecuador és Venezuela. Angol elnevezése („Watermelon peperomia” azaz görögdinnye törpebors) tökéletesen jellemzi ennek a kis növénynek a külsejét.

A növény díszét adó levélzetet, kerekded, enyhén szív alakú, egészen világoszöld és sötétzöld csíkos levelek alkotják. A márványlevél gondozása nem túl bonyolult, de arra figyelni kell, hogy ez egy kissé vízigényesebb faj, és meleg szobában tartva párásítást is igényel.

Csüngő törpeborsok

Peperomia prostrata

Peperomia prostrata / Kép forrása: Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A csüngő töpebors fajok rendkívül hálás, többnyire nagyon könnyen nevelhető szobanövények. Eddig főként azokat a fajokat mutattuk be, amelyek egy kis polcot, vagy az asztal közepét varázsolhatják egy kicsike oázissá.

A törpeborsok között azonban nem csak bokros, hanem csüngő növekedésű fajokat is találunk. Ezek legszebben egy függesztett cserépben mutatnak, ahonnan szabadon hullhatnak alá, a mutatós levelekkel tömött hajtások. Ezek közül szeretnénk bemutatni néhány fajtát.

Peperomia prostrata

Levelei aprók, kerek formájúak és mintásak. A sötétzöld alapszínű leveleket, világoszöld csíkos mintázat díszíti. A hajtások melyeket sűrűn borítanak ezek a díszes levélkék, pirosas barna árnyalatúak.

Peperomia ‘Isabella’ és Peperomia ’Isabella’ Yellow

Levelei az előbb bemutatott fajhoz hasonlóan kerek formájúak és picik, lényeges különbség, hogy a levelek nem mintásak. A Peperomia ’Isabella’ változat élénkzöld, míg a Peperomia’Isabella’ Yellow egészen világos, élénk, sárgászöld színárnyalatú.

Peperomia rubella

Peperomia rubella

Peperomia rubella / Kép forrása: Flickr / Szerző: David Eickhoff / Licence: CC BY 2.0

A Peperomia rubella egy egészen izgalmas külsejű törpebors faj. Levelei kicsik és hosszúkás formájúak. A zöld színű leveleken világos mintázat látszik. Az igazi különlegességét a piros színű szár és levélfonák jelenti, ennek köszönhetően igazán feltűnő, hangsúlyos dísze lehet otthonunknak.

A törpebors (Peperomia Sp.) gondozása

nagylevelű törpebors

Peperomia magnoliifolia ‘Variegata’ / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Forest & Kim Starr

Elhelyezés

A törpebors átlagos fényigényű szobanövény, színes levelű fajtái, valamivel több fényt igényelnek, mint az egyszínű változatok.

A színes levelű fajták számára világos, de nem napos hely a leginkább megfelelő. Az egyszínű, zöld levelű törpeborsokat világos, nyáron félárnyékos helyen tartsuk.

Páratartalom

A törpebors az átlagos páraigényű szobanövények sorát gyarapítja, azonban a fajok páratartalom igényében eltérés mutatkozik, attól függően mennyire vastagok a növény levelei.

Száraz, fűtött levegőjű szobába a húsos levelű fajok közül érdemes választani, a vékonylevelűek a magasabb páratartalmat kedvelik.

Öntözés, tápoldatozás

Peperomia argyreia

Peperomia argyreia / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz

A törpebors fajok vízigénye nem túl magas, földjüket csak kissé tartsuk nedvesen.

Télen csökkentsük az öntözések számát, ilyenkor ne legyen a földjük nedves, a hideg és a rothadásveszély miatt.

Áprilistól szeptemberig háromhetente kapjon tápoldatot a növény, egyéb időszakokban a tápoldatozás elhagyható.

További teendők, átültetés, szaporítás

További gondozási teendők, a vékonylevelű fajok esetében, áprilistól szeptemberig a magas páratartalom biztosítása.

Átültetésre tavasszal vagy nyáron van lehetőség B virágföldbe.

A felkapaszkodott, megnyúlt, példányokat óvatosan vissza kell vágni. Szaporítása levél vagy fejdugvánnyal lehetséges.

Kártevők, betegségek

Kártevők közül a levélfonálférget lehet megemlíteni, egyéb kártevő általában nem támadja meg. Ha nem megfelelően gondozzuk, előfordulhat, hogy hullani kezdenek a levelei, vagy rohadni a szára és a levelei.

Összefoglalva:

Elhelyezés: a sima zöld levelű változatokat világos, vagy félárnyékos, a színes levelűeket világos helyen tartsuk.

Öntözés: mértékkel öntözzük, télen pedig, csak egészen kevés vizet adjunk neki. A nyirkos, hideg föld rothadást okozhat.

Tápoldatozás: tavasszal és nyáron háromhetente tápoldatozhatjuk.

Párásítás: a vékonyabb levelű fajok igénylik a párásítást, a vastagabb levelűek a száraz levegőt is bírják.

Átültetés: tavasszal és nyáron is át lehet ültetni B típusú virágföldbe.

Szaporítás: levél vagy fejdugvánnyal szaporítható.

Kártevők, betegségek: nem megfelelő gondozás esetén levélhullás, levél és szárrothadás jelentkezhet. Kártevők közül a levélfonálférgek okozhatnak gondot.

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang; Wikipédia / Szerző: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz; Wikipédia / Szerző: Jerzy Opioła; Wikipédia / Szerző: Forest & Kim Starr; Wikipédia / Szerző: Michael Wolf; Wikipédia / Szerző: James Steakley; Pixabay.com; Flickr / Szerző: Grigoris Deoudis / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Flickr / Szerző: Grigoris Deoudis / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Flickr / Szerző: David Eickhoff / Licence: CC BY 2.0; Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0;

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények