ecetfa

A torzsás ecetfa (Rhus typhina) bemutatása, gondozása

ecetfa

Kép forrása: Pixabay.com

A torzsás ecetfa (Rhus typhina), ecetszömörce vagy torzsás szömörce kb. 5méteres maximális magasságot elérő, terülő növekedésű lombhullató cserje, vagy kisméretű fa.

Laza ágrendszerén zöld színű szeldelt levelek sorakoznak, melyek ősszel narancssárga és bordó színben játszanak. Nemcsak mutatós őszi lombja miatt érdemes ültetni.

ecetfa

Kép forrása: Pixabay.com

Nyáron nyíló fehér virágaiból, később bordó színű, torzsás termés fejlődik, mely sokáig a növény, és vele együtt kertünk díszéül szolgál.

Mivel nem annyira nagyméretű, ezért ültethető előkertekbe, valamint kertek szoliter növényeként is megállja a helyét. A növény minden része irritatív anyagokat tartalmaz, mely a bőrre kerülve irritáló hatású.

ecetfa

Kép forrása: Pixabay.com

A torzsás ecetfa viszonylag egyszerűen gondozható, a városi körülményekkel, valamint a szárazsággal szemben is ellenálló növény. Ültetési helyéül világos, vagy félárnyékos helyet is kereshetünk, bár utóbbi helyre ültetve, kevésbé lesz szép a lombszíneződése.

A talaj típusával szemben nem válogatós, egyedül az a fontos, hogy jó vízáteresztő talajba ültessük. Érdemes résen lennünk, ugyanis az ecetfa könnyen szaporodik, és hamar területfoglalásba kezd, ezt a gyökérsarjak eltávolításával lehet visszafogni.

Szaporítani magról, félfás dugványokkal, és a leválasztott gyökérsarjak segítségével is lehet.

Képek forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék