tőzeglégy

A virágcserép körül repkedő apró rovar bizony nem szép látvány. Aki otthoni kertészkedéssel foglalkozik biztos látott már ilyet. A tőzeglégy az emberre nem jelent veszélyt, a szobanövényeket, fűszernövényeket és gyógynövényeket azonban könnyen tönkreteheti. Nézzük meg, hogyan lehet gyorsan és hatékonyan megszabadulni ettől a bosszantó rovartól.

Mi is az a tőzeglégy?

A tőzeglégy, latinul Bradysia, csak 7-10 napig él, mégis óriási károkat képes okozni. A virágcserepek nedves talajába rakja tojásait és a kikelt lárvák az élő növény gyökereivel táplálkoznak. Nem is kell mondanunk, hogy ez valóban nem tesz jót a növényeknek. A kifejlett egyedek 2-4 mm méretűek, a lárvák 3-6 mm hosszúak.

A szabadban a tőzeglégynek is megvan a természetes ellenfele, az otthonunkban azonban gyakorlatilag semmi sem veszélyezteti őket, ezért nagyon gyorsan elszaporodnak.

tőzeglégy

A tőzeglégy felismerése

Viszonylag egyszerűen kiderítheted, van-e tőzeglégy a növényed cserepében. Tegyél 48 órára burgonyadarabokat a talajba. Ha 48 óra eltelte után a burgonyadarabokon rágási nyomokat találsz, akkor bizony nem várt vendéged van. A keményítő vonzza a lárvákat.

Bár szabad szemmel nem, de nagyító segítségével még a lárvákat is megfigyelheted a burgonyán. Ezzel a trükkel még a rovarok kikelése és a többi szobanövényed megfertőzése előtt felfedezheted a problémát. Ideális esetben minden újonnan beszerzett növényt vess alá ennek a tesztelésnek.

tőzeglégy

Hogyan szabaduljunk meg a tőzeglégytől?

A tőzeglégy a tartósan nedves földeket kedveli. Ha a talaj száraz, a lárvák nem tudnak kikelni és gyorsan elpusztulnak, tehát a tőzeglegyek szaporodása azzal is megelőzhető, ha hagyjuk a talaj felső 3-5 cm-es rétegét kiszáradni.

Virágcserép alátét használatával elegendő vizet tudunk biztosítani a növénynek, ugyanakkor megakadályozzuk a talaj felső rétegének elázását.

Rovarcsapdával

A sárga színű, ragacsos felületű csapdák szintén nagyon hatékonyan megszabadítanak minket a kártevőktől. A felnőtt egyedek gyérítésére az almaecet is megfelelő.

Tegyünk almaecetet egy pohárba és helyezzük a fertőzött növény mellé. A tőzeglegyek az almaecet hatására belemennek a pohárba, majd belefúlnak a folyadékba.

Organikus módon

Ha szeretsz kísérletezni, megfelelő élőlényekkel, organikus módon is megszabadulhatsz a tőzeglégytől. A fonálférget tartalmazó készítmények nagyon hatékonyak. A növényekre nincsenek káros hatással. Ezt a biológiai védekezési módszert leggyakrabban üvegházakban alkalmazzák.

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények