tripsz
tripsz

Kép forrása: Bugwood.org / Szerző: Chazz Hesselein, Alabama Cooperative Extension System / Licence: CC BY 3.0 US

A tripszek apró 1-2 mm nagyságú, keskeny testű, szúró-szívó szájszervű rovarok, melyek a növények nedveit szívogatják. Rengeteg tripsz faj ismert ezek közül, a dohánytripsz (Thrips tabaci) és a nyugati virágtripsz (Frankliniella occidentalis) fordul elő leggyakrabban az üvegházakban, kertekben.

A tripsz kártétele

A tripszek a zöldségeket és a dísznövényeket, szobanövényeket egyaránt károsíthatják, nem ritka, hogy a megvásárolt palántával érkeznek a konyhakertünkbe.

Zöldségek közül előszeretettel támadják meg az uborkát, paprikát, fejes káposztát, szobanövények és dísznövények közül az orchideát, gerberát, szegfűt.

tripsz

Kép forrása: Bugwood.org / Szerző: Paul Bachi, University of Kentucky Research and Education Center / Licence: CC BY-NC 3.0 US

A tripszek szívogatása miatt, a leveleken fehéres, ezüstös színű elhalt foltok keletkeznek, a hajtások és levelek torzulnak, a növények fejlődésükben visszamaradnak, és kevesebb termést hoznak.

A növények levelén, szárán, a szívás helyét barna foltok is jelzik. Szintén jelenlétükre utalnak az apró, csillogó felületű, fekete ürülékcseppek is.

A tripszek kártétele azonban nem merül ki ennyiben, szívogatásuk során vírusokat is terjesztenek, melyek, súlyos fertőzéseket okozhatnak.

Védekezés a tripsz ellen

Ha tripsz kártételére gyanakszunk a fenti tünetek alapján, de nem vagyunk benne 100%-ig biztosak, akkor helyezzünk ki sárga vagy kék színű ragacsos színcsapdákat, hogy megbizonyosodjunk róla, tripsz károsítja a növényeinket.

A tripszek gyérítése nem egyszerű feladat, mivel számos nemzedék fejlődik ki egy évben, ráadásul gyakori, hogy a virág bimbójában, vagy a káposzta esetében az összezáródott fejlevelek között is fejlődnek, ahova nem jut el a növényvédő szer.

tripsz

Kép forrása: Bugwood.org / Szerző: Bruce Watt, University of Maine / Licence: CC BY-NC 3.0 US

Szobanövények esetében, mielőtt növényvédő szert használnánk, próbáljuk meg elkülöníteni és langyos vízzel lemosni a növényt.

A kertben segíthet a tripszek gyérítésében a permetező öntözés, azonban komolyabb fertőzés esetén elkerülhetetlen, hogy növényvédő szert használjunk.

Biológiai rovarölő szerek közül a Naturalis, egyéb rovarölő készítmények közül például a Mospilan lehet segítségünkre, de a szaküzletekben további tájékoztatást és termék javaslatot is kaphatunk.

Képek forrása: Bugwood.org / Szerző: Chazz Hesselein, Alabama Cooperative Extension System / Licence: CC BY 3.0 US; Bugwood.org / Szerző: Bruce Watt, University of Maine / Licence: CC BY-NC 3.0 US; Bugwood.org / Szerző: Paul Bachi, University of Kentucky Research and Education Center / Licence: CC BY-NC 3.0 US

Források: Bálint Gazda – Hol okoznak kárt a tripszek?; Hobbikert – Tripszek torzítják a konyhakerti zöldségek leveleit; Édenkert – Kik azok a tripszek?

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert