tulipánok

A tulipán (Tulipa sp.) bemutatása, gondozása

tulipánok

Kép forrása: Pixabay.com

A tulipán (Tulipa sp.) az egyik legkedveltebb és legváltozatosabb tavaszi hagymás virágunk. Az egyszerű és teltvirágú változatok, valamint a hibridek száma szinte végtelen, ennek köszönhetően biztosan találhatunk olyan fajtát amely, a tavasz valamelyik időszakában virágzik.

A tulipán származási helyéül Perzsiát jelölhetjük meg, de vad fajai közül sokan Európában is őshonosak.

tulipánok

Kép forrása: Pixabay.com

Az európaiak körében, a török hódító hadjáratok idején vált igazán ismertté, és kezdődött el a népszerűség felé vezető töretlen útja. Olyannyira közkedveltté vált, hogy a Németalföld területén, iparrá fejlődött a tulipántermesztés.

Ha szeretnénk kora tavasztól, tavasz végéig tulipánnal ékesíteni kertünket, nincs más teendőnk, mint ősz végén elültetni hagymáit, egymástól 15-20 cm-re, kb. 10 cm-es mélységbe, felfelé álló hajtáscsúcsokkal.

tulipánok

Kép forrása: Pixabay.com

Az ültetés helyéül, laza talajú, napos, világos helyet válasszunk, bár szinte mindenhol megél, ez a legideálisabb környezet számára. Érdemes talajjavítást is végezni, trágya segítségével.

Virágzási ideje után, levelei elsárgulnak és elhervadnak, eltávolítani csak akkor szabad őket, ha már teljesen elbarnultak, és elszáradtak.

Hagymákat három évig érdemes ugyanazon a helyen hagyni, ezt követően célszerű, más helyet választani számára. Szaporítása hagymával történik.

Képek forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők